Penger hovedårsaken til flere alenemødre

Talsmann i Foreningen 2 Foreldre, Rune H. Rækken, mener det er økonomiske motiver som er årsaken til at andelen alenemødre øker på bekostning av antallet alenefedre. Mens det i 1989 var syv prosent av aleneforeldre-barna under syv år som bodde sammen med far, var tallet i 1996 falt til fire prosent.

Publisert

Dagens barnelov og bidragslov er uten tvil hovedårsaken til utviklingen, sier Rækken til DinSide.

Ifølge Rækken vinner mor så mye i kroner og øre på å ha hovedomsorgen for barna etter et samlivsbrudd at det ikke burde komme overraskende på noen at stadig færre fedre har hovedomsorgen.

Penger å slåss om

Rækken viser til beregninger foretatt av både DinSide og Dine Penger.

- Ifølge Dine Penger kan en enslig mor (eller far) med ett barn på åtte år motta 77 500 skattefrie kroner fra staten i forhold til om hun hadde levet alene uten barn, opplyser Rækken.

Tallene inkluderer barnebidrag, overgangsstøtte fra Folketrygden, utvidet støtte til barnetilsyn, barnetrygd for ett ekstra barn og fordelene ved å være i skatteklasse 2. Regnestykket bygger på at moren tjener 100 000 kroner og faren 250 000 kroner.

Ifølge beregninger foretatt av DinSide, kan en enslig mor med to barn sitte igjen med et netto overskudd på 63.000 kroner sammenlignet med om hun bodde alene, uten barn. (Se egen artikkel) - Når kvinnen skjønner hva hun faktisk kan tjene på å få hovedomsorgen for barna, må hun nærmest være en helgen for å ikke utnytte det, sier Rækken. - Det er ikke rart det blir slåsskamp, for det er jo virkelig penger å slåss om.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer