Penger i høstknipa

Er du blakk etter ferien? Her er nødløsningene som bærer deg frem til neste lønning.

Fremskreden lommebokbrokk: Fortvil ikke, vi har 13 råd til den blakke.
Fremskreden lommebokbrokk: Fortvil ikke, vi har 13 råd til den blakke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vel ikke uvanlig at ferien ender i et dobbelt vakuum - et mentalt vakuum etter ferieeuforien, og et vakuum i lommeboka også.

DinSide mener du skal være tilbakeholden med kredittkortgjeld, men helt kortsiktig er dette selvfølgelig bedre enn ikke å kunne kjøpe mat eller få stengt telefonen. Om dine økonomiske problemer virkelig er forbigående, er det greit å forbigående trekke på dyr kreditt. Er problemene mer kroniske, bør du foreta mer overgripende justeringer.

1. Mat med kredittkort

Kredittkort i matbutikken De fleste matbutikker tar ikke kredittkort, men bl.a. Ica gjør det. Foto: Per Ervland
Kredittkort i matbutikken De fleste matbutikker tar ikke kredittkort, men bl.a. Ica gjør det. Foto: Per Ervland Vis mer

Når vi betaler med kort, bruker vi vanligvis et debetkort der pengene trekkes av lønnskontoen vår gjennom Bankens Betalingssentrals system BankAxept.

"Ekte" kredittkort kan ikke brukes i butikker som bare har BankAxept, slik de fleste matvarebutikker har. Du får derfor ikke kjøpt mat på Rema med kredittkort. Heller ikke Bunnpris, Joker og Coop/Obs tar kredittkort (bortsett fra sitt eget), mens Ica, Vinmonopolet, Meny og Kiwi gjør det.

2. Betale med tom konto

Uautorisert kreditt Flytogets betalingsterminaler er ikke online med banken.  Foto: Kjetil Ree - Creative Commons
Uautorisert kreditt Flytogets betalingsterminaler er ikke online med banken. Foto: Kjetil Ree - Creative Commons Vis mer


Det er et avtalebrudd å overtrekke kontoen, men dette kan jo av og til skje uforvarende. Du vil kunne få et overtrekksgebyr, men vanligvis er det alt som skjer om du raskt betaler tilbake overtrekket.

Du kan overtrekke kontoen i parkeringsautomater. Heller ikke Flybussen og Flytogets billettautomat er online med banken. Du kan med andre ord reise med Flytoget selv om du ikke har penger på kontoen din.

Som sagt er dette en nødløsning, ikke si at vi anbefalte det.

3. Penger til gode fra Trumf og Coop?

Samvirkepenger: Har du tatt ut utbyttet fra Coop-medlemskapet ditt? Foto: Sandivas - GNU Free Documentation License
Samvirkepenger: Har du tatt ut utbyttet fra Coop-medlemskapet ditt? Foto: Sandivas - GNU Free Documentation License Vis mer


En rekke butikker, som Meny og Kiwi, er tilknyttet Trumf-systemet. Det er ikke sikkert alle som har Trumf-kort husker at de har det. Du viser nemlig ikke frem kortet når du handler, rabatten blir automatisk registrert hver gang du bruker ditt vanlige bankkort. Kanskje har du noen hundrelapper her. Pengene får du ut kontant.

På liknende vis er det med Coop. Her gis det vanligvis tre prosent kjøpeutbytte. Har du glemt å hente ut ditt?

4. Har du ubenyttede gavekort?

Har du brukt dem? Mange gavekort blir aldri brukt. Har du noen liggende? Foto: Per Ervland
Har du brukt dem? Mange gavekort blir aldri brukt. Har du noen liggende? Foto: Per Ervland Vis mer


En vanlig bursdags- og julegave er gavekort, for eksempel til bokhandler, platebutikker eller kinoer. Like vanlig er det at folk glemmer å benytte dem. Har du gavekort liggende, er det kanskje på tide å bruke dem nå? Kanskje har du et gratis kinobesøk liggende, og du kan kjøpe deg en ny cd selv om du egentlig er blakk.

5. Hevet du pengene tilbake på skatten?

De fleste fikk skatteoppgjøret rett før sommeren, og det er flere som får penger tilbake enn baksmell. Men mange får nokså små summer tilbake - noen hundrelapper - og har ikke hastverk med å heve dem. Hevet du dem før ferien, eller ligger det en utbetalingsblankett i bunken ett eller annet sted?

6. Den tiende er gratis

Det vrimler av bonuskort. En bokhandelkjede har bonuskort hvor du får hver tiende tegneseriebok gratis. Det er vanlig å få hver tiende film du fremkaller gratis, mange kaffebarer gir hver tiende kopp gratis, pizzakjeder gir bort hver tiende pizza gratis og vi har til og med sett bakerier som gir bonuskort på brød.

Har du Norwegian-kredittkort, blir det lagt til en sum på kontoen din som du kan bruke til flyreiser. Kanskje forsvarer ikke økonomien nye ferier akkurat nå, men du klarer akkurat å fly hjem til mor?

7. Lottogevinster

Nei, den store lottopremien holder seg nok unna, men smågevinster kan jo tikke inn. I gjennomsnitt taper du 50% av det du spiller på Lotto, og det store flertallet av spillere taper langt mer (siden noen får får store premier, finansiert av de mange). Men likevel kan du kanskje sjekke om tippekortet ditt skulle være i pluss. (Uavhentede gevinster er en saga blott nå som alle må ha spillekort. Gevinster under 10.000 kroner står i kortet ditt.)

8. Veksle utenlandske sedler

Det er dårlig business å selge euro- og pundsedler tilbake til banken. Selv likvide valutaer som pund og euro får du fem prosent mindre for enn da du kjøpte dem. Men ofte glemmer vi likevel å ta med utenlandske sedler når vi skal tilbake til utlandet. Kanskje du har mer liggende enn du husket?

9. Betalt for mye for strømmen?

De fleste strømleverandører belaster deg "á konto" for strømmen, det vil si at du betaler for det antatte årsforbruket. Dette blir avregnet mot det faktiske forbruket når du leser av måleren. Du er kanskje ikke så ivrig på å lese av måleren? Ikke det, nei. Om du ikke har lest den av på en stund, og mener du bruker lite strøm, har du kanskje penger til gode.

10. Selge ting

Brustne drømmer: Om du ikke bruker gitaren din, vil kanskje Finn ha den. Foto: Spike78 -  GNU Free Documentation license
Brustne drømmer: Om du ikke bruker gitaren din, vil kanskje Finn ha den. Foto: Spike78 - GNU Free Documentation license Vis mer


Kanskje det ikke ble noen rockestjerne av deg likevel. Kommer du noen gang til å bruke elgitaren som de siste årene har bodd permanent i trekket sitt? Noen hundrelapper burde det bli. Det er ofte ikke allverden du får for gamle sykler, ski og innbo du ikke behøver. Men kanskje er det heller ikke så mange hundrelappene du behøver for å komme over denne kneika.

11. Spis av fryseren

Det er selvfølgelig ekte og knugende fattigdom i Norge også, selv om den er mindre utbredt enn i andre land. Men vanligvis er pengekniper forbigående og kan til og med få et fornemt, komisk anstrøk. Når det ikke er penger igjen på kontoen, spiser mange reinsdyrstek og hummer fra fryseren og går løs på de dyre vinene de egentlig hadde spart til en stor anledning.

12. Gå til "onkel"

Det er bare én pantelåner igjen i Norge, og det er Lånekontoret i Oslo. Her kan du låne mot å deponere løsøre, gjerne sølvtøy, smykker og dyre klokker. Du får vanligvis låne langt mindre enn markedsverdien av gjenstandene, og renten er gjerne over 40 prosent. Du betaler tilbake lånebeløpet når du henter pantet. Henter du det ikke, blir det solgt på auksjon.

13. Ring banken

Dette er vårt hovedråd. Det er vel mulig å ta opp et lite kriselån hos familie og venner, men det er tross alt én bransje som lever av å låne ut penger og som du allerede har et kundeforhold til. Det bør være mulig å ringe banken og få en kassakreditt på lønnskontoen eller utvide den som er der. To netto månedslønner gir som regel banken i lønnskontokreditt uten for mye om og men. I noen banker ligger det en slik implisitt kredittramme inne allerede, så du kan søke lån online og få pengene disponibelt i løpet av få timer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer