Pengesluk eller sparegris?

Hvor mye varmt vann bruker du i forhold til gjennomsnittet? Og hvor mye kan du spare på denne budsjettposten? Dagens kalkulator gir deg svar.

Én dusj = 4 kroner.
Illustrasjon: Per Ervland
Én dusj = 4 kroner.
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva koster dusjen?

Mange vil bli overrasket over hvor mange kroner som ruller ned i sluket på badet hver dag, etter å ha sørget for god hygiene - og mye velvære.

Dagens rykende ferske kalkulator beregner strømforbruket ut fra forbruksmønsteret på badet, og kommer dessuten med forslag til tiltak som i beste fall kan gjøre strømregningen noen tusenlapper mindre hvert år.

Badet er stedet

Ifølge det statsfinansierte ENØK-rådgivningssenteret ENOVA, skjer det alt vesentligste av varmtvannsforbruket i en moderne husholdning på badet. Vannet til oppvaskmaskinen på kjøkkenet varmes nemlig ikke i varmtvannsberederen, men i maskinen. Dessuten er oppvaskmaskinen nærmest å betrakte som et ENØK-tiltak, i følge ekspertisen.

- Mange tror at når de skal spare strøm, bør de vaske opp manuelt, men oppvaskmaskiner er faktisk så effektive at de bruker mindre strøm totalt. Dette skyldes først og fremst at de bruker lite vann, men også fordi de varmer vann effektivt, sier seniorrådgiver ved ENOVA Anne Guri Selnæs til DinSide.

Ifølge Selnæs gjelder det samme for vaskemaskinene - de tar kaldt vann inn, og varmer det opp i maskinen på en effektiv måte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer