Pensjon gjennom jobben

Pensjonsfella som kan koste deg dyrt ved bytte av jobb

Det kan skille flere hundre tusen kroner i pensjonsutbetalinger fra forskjellige arbeidsgivere, som betyr millioner på lang sikt.

PASS PÅ PENSJON: Det er viktig å ikke henge seg for mye opp i lønn når du vurderer en ny jobb, men også huske på pensjon. For høytlønnede kan overgangen til pensjonisttilværelsen bli ekstra tøff hvis du ikke har tenkt fram i tid, advarer Frende Forsikring. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
PASS PÅ PENSJON: Det er viktig å ikke henge seg for mye opp i lønn når du vurderer en ny jobb, men også huske på pensjon. For høytlønnede kan overgangen til pensjonisttilværelsen bli ekstra tøff hvis du ikke har tenkt fram i tid, advarer Frende Forsikring. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et nytt år er et naturlig tidspunkt å bytte jobb, hvis dette er noe du har vurdert de siste månedene eller årene. Ifølge Frende Forsikring bytter nesten 20 prosent arbeidsplass hvert år, og enda flere vurderer jobbytte.

- Men, å bytte jobb uten peiling på hvilken pensjonsavtale den nye arbeidsgiveren har, kan bli svært kostbart. Når du merker det på lommeboken, er det altfor sent, sier Frendes pensjonsekspert Hanne Melingen til Dinside.no.

Pensjonen kan bli tre ganger høyere, eller lavere

Forskjellen på en god og mindre god pensjonsavtale kan virke marginal i dag, men den dagen du pensjonerer deg, vil det definitivt bli mer dramatiske ulikheter:

  • Ta for eksempel en 45-åring som blir en del av en innskuddspensjonsavtale i dag. Med en lønn på 520.000 kroner årlig og en sparesats på to prosent, som er minimumsavtalen, får vedkommende som pensjonist rundt 30.000 kroner fra arbeidsgiver i året.
  • Hvis sparesatsen økes til syv prosent, derimot, kan pensjonen tredobles til over 100.000 kroner hvert år.

Merk at summen du får avhenger av avkastningen på de oppsparte pengene, hvilket betyr at summen kan bli både høyere og lavere. Regnestykket tar heller ikke hensyn til eventuelt tidligere oppspart pensjonskapital.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer