Særaldersgrenser

Pensjonsforhandlinger som rammer hundretusener utsatt

Partene trenger mer tid. Utfallet vil ramme flere yrkesgrupper.

TING TAR TID: - Vi ser at vi trenger mer tid for å komme i havn, sier første nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO om forhandlingene om særaldersgrenser i alderspensjonen for ansatte i offentlig sektor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
TING TAR TID: - Vi ser at vi trenger mer tid for å komme i havn, sier første nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO om forhandlingene om særaldersgrenser i alderspensjonen for ansatte i offentlig sektor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forhandlingsfristen for alderspensjon for flere hundre tusen offentlig ansatte med særaldersgrense er utsatt til februar neste år, ifølge LO.

Fristen var opprinnelig torsdag, men nå er partene enige om at de trenger mer tid til å vurdere ulike modeller for nye særaldersgrenser i offentlig sektor, ifølge LO.

– Det har vært krevende forhandlinger, og vi ser at vi trenger mer tid for å komme i havn, sier første nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO.

– Vi har en avtale om å finne varige løsninger som sikrer at de som forlater arbeidslivet tidlig på grunn av særaldersgrense, ikke skal komme urimelig ut, sammenlignet med andre grupper. Det er fortsatt målet, men vi trenger å fortsette arbeidet med å finne de gode løsningene fram til februar, fortsetter hun.

Disse yrkesgruppene rammes

Partene i offentlig sektor hadde altså opprinnelig frist til 31. oktober til å komme til enighet i forhandlingene om pensjon for ansatte med særaldersgrenser.

Det gjelder grupper som politifolk, sykepleiere, renholdere, fengselsbetjenter, militært personell, helsefagarbeidere, brannkonstabler, ambulansearbeidere og fysioterapeuter.

– Forhandlingene om særalderspensjon er en av de siste brikkene i pensjonsreformen som nå skal på plass, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

Organisasjonen hun leder, har nesten 100.000 medlemmer med særaldersgrenser.

Fakta om særaldersgrenser

  • I enkelte yrker har de ansatte såkalte særaldersgrenser. Dette innebærer at de har plikt og rett til å pensjonere seg ved en bestemt alder.
  • Ønsker man å jobbe videre etter aldersgrensen, må man søke arbeidsgiver om dette.
  • I dag finnes det særaldersgrenser på henholdsvis 60, 63 og 65 år i offentlig sektor.
  • Dette gjelder blant annet politifolk, sykepleiere, renholdere, fengselsbetjenter, militært personell, helsefagarbeidere, brannkonstabler, ambulansearbeidere og fysioterapeuter.
  • 17. oktober startet forhandlinger om ny pensjonsordning for dem med særaldersgrense. Arbeidsgiverne har varslet at de ønsker å fjerne særaldersgrensene for flere yrker. Det diskuteres også om man skal heve aldersgrensene.
  • Forhandlingsfristen var satt til 31. oktober, men torsdag kom beskjeden om at fristen er skjøvet til februar 2020.

- Jobber med langsiktig løsning

Målet i den første runden er å avgjøre hvordan pensjonen til ansatte med særaldersgrense skal utformes når offentlig sektor går over til en ny pensjonsordning.

Hvilke yrkesgrupper som i fremtiden skal ha en særaldersgrense, og hvorvidt aldersgrensen skal økes, skal imidlertid ikke forhandles i denne runden, men tas i en egen prosess senere.

– Vi vil arbeide fram en god langsiktig løsning. Til det ser det ut til at vi trenger mer tid. Derfor velger vi å fortsette forhandlingene, sier YS-leder Erik Kollerud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer