Pensjonssparing som stinker

Latterlige produkter er vår eksperts dom over neste års nye sparetilbud med skattefradrag.

Publisert
Sist oppdatert

Neste år vil du igjen få muligheten til å spare til pensjonen på egen hånd med skattefradrag.

Det er bare én hake: Produktene tåler neppe en nøktern analyse av kostnader og ulemper versus avkastning og fordeler, og formelig stinker, ifølge vår pensjonsekspert.

Føljetongen fortsetter

Hittil siste kapittel i føljetongen om pensjonssparing med skattefradrag ble utgitt 15. mai i regjeringens melding til stortinget om revidert nasjonalbudsjett.

Cliffhangeren denne gangen, er at Banklovkommisjonen blir bedt om å skrive
utkast til lov om en ny individuell pensjonsspareordning.

Hold deg for nesa - her kommer de nye pensjonsspareproduktene. Illustrasjonsfoto: Per Ervland Foto: Illustrasjonsfoto: Per Ervland
Hold deg for nesa - her kommer de nye pensjonsspareproduktene. Illustrasjonsfoto: Per Ervland Foto: Illustrasjonsfoto: Per Ervland Vis mer


Publikum må dermed vente i spenning helt fram til februar 2008, da kommisjonens frist løper ut.

Nå er det ikke all verden av spenning å få ut av de ti månedene vi skal vente på lovforslaget. De aller viktigste egenskapene ved den nye spareordningen ble allerede banket i forbindelse pensjonsforliket tidligere i år. Slik oppsummeres de i meldingen:

 • Det skal gis et årlig fradrag i alminnelig inntekt for årlige innbetalinger (inkludert
  kostnader) på inntil 15.000 kroner
 • Innestående skal være fritatt for formuesskatt
 • Avkastningen på innestående midler skattlegges ikke løpende, men først ved utbetaling av pensjonsytelsene. Alle løpende pensjonsytelser fra ordningen vil være skattepliktige som alminnelig inntekt og som personinntekt. Pensjonsytelsene inngår dermed i grunnlaget for trygdeavgift, men med lav sats, og i grunnlaget for toppskatt.
Den oppvakte leser vil nå ha oppfattet at dette er nøyaktig de samme skattereglene som gjaldt for de gamle IPAene. Det eneste viktige nye, er at sparebeløpet på 15.000 kroner per år er vesentllig mindre enn de 40.000 som dannet øvre grense for sparing i den gode, gamle IPA-ordningen, som ble avskaffet ved disse tider i fjor.

Dette skal kommisjonen vurdere:

 • Om også premiefritak ved uførhet, uførepensjon og etterlattepensjon skal kunne inngå i ordningen.
 • Om flyttebestemmelsene i lov om foretakspensjon og lov om innskuddspensjon er tilstrekkelig til å sikre konkurranse om avtalene.
 • Om det kan åpnes for å knytte den individuelle kontrakten opp mot medlemskap i en fondsbasert kollektiv tjenestepensjonsordning,
 • Om innestående på "gamle "IPA -kontrakter skal kunne konverteres til innestående i den nye ordningen.

 • Mange vil kanskje lure på hva Banklovkommisjonen trenger ti måneder på å utrede, når den nye ordningen er såpass fastlagt som den er. Noen av de uavklarte punktene som gjenstår står i boksen til høyre. resten av mandatet kan du lese hvis du trykker her.

  Selv om de uavklarte punktene i ordningen er nok til å sysselsette banklovkommisjonen i ti måneder, mener daglig leder Agnes Bergo i rådgivningsfirmaet Pengedoktoren at vi allerede vet nok til å ta stilling til de nye produktene som kommer på markedet i 2008.

  Elendige greier

  - Dette blir et latterlig produkt, er Bergos dom.

  - I tillegg til at produktene vil få de samme svakhetene som de tidligere IPA-produktene, skal sparebeløpet begrenset til 15.000 kroner i året. Dette er et fillebeløp, som innebærer at verdien av utsatt skatt blir enda mindre enn den i beste fall kunne bli i den gamle ordningen.

  Hun lister opp tre grunner til å blåse i hele føljetongen, og spare i fond i stedet:

  Latterlige produkter, mener daglig leder Agnes Bergo i Pengedoktoren. Foto: Per Ervland Foto: Per Ervland
  Latterlige produkter, mener daglig leder Agnes Bergo i Pengedoktoren. Foto: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


  • Utbetalt beløp skal beskattes som pensjon, som etter dagens regler betyr inntil 43,5 prosent skatt. Når innbetalt beløp gir et skattefradrag på 28 prosent, og utbetalt beløp kan beskattes med opptil 43,5 prosent, må avkastningen være så stor at den oppveier skatteforskjellen, for at ordningen skal bli lønnsom. En slik avkastning kan være vanskelig å oppnå.
  • Oppsparte midler vil bli bundet fram til spareren blir pensjonist. Uansett hvor sterkt du måtte trenge midlene, vil du ikke kunne ta dem ut tidligere, uten å måtte betale tilbake skattefradraget.
  • IPA-konti er ofte svært hardt belastet med gebyrer fra forvalterne, i forhold til andre spareprodukter. Vi har ingen grunn til å tro at noe annet vil bli skjebnen til de "nye" produktene.

  Fritt i fond

  - I stedet for å plassere sparepengene i disse latterlige produktene, bør folk sette pengene i vanlige fond, er Bergos klare råd.

  Hun viser til at du har en rekke skattefordeler, også ved fondssparing. Ved for eksempel sparing i aksjefond, betaler du ikke skatt på den risikofrie avkastningen (skjerminsrenten), slik at du litt forenklet får ”skattefri bankavkastning”. Fordelen av utsatt skatt får du også med deg ved fondssparing, så lenge du lar pengene stå i ro, og du får til og med redusert formuesskatten. På toppen av det hele kan du ta ut pengene akkurat når det passer deg. Trykk her, og les mer om skattefordelene ved aksje- og kombinasjonsfond.

  - Det nye pensjonsspareproduktet er bare til å le av. Maksimalt sparebeløp er latterlig lavt, bindingstiden er lang, gebyrer på forsikringsprodukt er høye og forskjellen i skattesats ved inn- og utbetaling gjør dette til et lite interessant sparealternativ for folk flest, sier Agnes Bergo.


  Kilde: Revidert nasjonalbusjett

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer