Peppermynte for fordøyelsen

Magesmerter og kolikk? Prøv peppermynte-te. Hoste og tett i brystet? Peppermynte-te hjelper da også. Her får du blant annet oppskrift på Bernt Rognliens peppermynte-te.

Publisert
Sist oppdatert

Peppermynte (Mentha piperitae) har fra gammelt av vært en viktig krydder-, duft- og medisinplante. Den er også i dag en av de mest brukte smakstilsetninger i både legemidler, næringsmidler og nytelsesmidler.

I tillegg til god duft og smak har peppermynte en rekke medisinske egenskaper som gjør den til et mildtvirkende legemiddel med et stort bruksområde.

Peppermynteolje med mentol virker kjølende og har en svakt smertedempende effekt på hud og slimhinner. Den virker krampeløsende i mage og tarm, demper luftplager og stimulerer produksjon og utskillelse av galle. Peppermynteolje virker lett slimløsende og har antibakterielle egenskaper.

Om plantenSlekten mynte inneholder mange arter med sterk aromatisk duft og flere dyrkes som lege og krydderplater. Peppermynte (Mentha piperita) er den mest aromatiske, men også grønnmynte (Mentha spicata) og krusemynte (Mentha spicata var. crispa) inneholder rikelig med eteriske mynteoljer av forskjellig kvalitet. De er også lette å dyrke i Norge og kan finnes viltvoksende, men da spredd fra kultur.

De viltvoksende mynteartene vassmynte (Menta aquatica) og åkermynte (Mentha arvensis) hører til Norges opprinnelige flora. De er dessverre mye mindre aromatiske enn de høyt kultiverte mynte artene. Åkermynten vokser helt opp til Troms, mens vassmynten vokser langs kysten til og med Hordaland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer