Tollere og sikkerhet

Peppersprayregler for tollere ut på høring

Reglene som skal gi tollere rett til å bære pepperspray, sendes på høring. I vinter ble det kjent at flere tollere hadde slik spray i strid med regelverket.

PEPPERSPRAY: Nå sendes det ut en høring som skal la tollere være utstyrt med pepperspray. Foto: NTB Scanpix
PEPPERSPRAY: Nå sendes det ut en høring som skal la tollere være utstyrt med pepperspray. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Forslag som i dag er sendt på høring, innebærer at Tolletaten får en hjemmel i forskrift som åpner for at tollerne kan utstyres med pepperspray permanent.

Det er sendt ut på høring med frist 23. august.

Pepperspray i prøveprosjekt

I 2016 ga finansminister Siv Jensen (Frp) tillatelse til et prøveprosjekt der noen tollere fikk gå med pepperspray i 2016 og 2017, til å bruke i nødverge.

NRK avdekket i februar i år at flere tollere fortsatte å bruke sprayen uten hjemmel etter at prosjektet var avsluttet.

I en pressemelding heter det at prøveprosjektet viste at tollerne opplevde det som en stor trygghet å bære pepperspray, til tross for at de aldri kom i situasjoner der de hadde behov for å bruke den.

Jensen ga i 2016 uttrykk for at hun ønsket å la tollerne bære pepperspray og ville jobbe med Justisdepartementet for å se på hvordan det kunne gjøres i lovlige og ordnede former.

Krevende samfunnsoppdrag

Finansminister Siv Jensen (Frp), sier nå at tollerne har et viktig og stadig mer krevende samfunnsoppdrag.

- De beskytter oss mot trusler fra utlandet, og bidrar til at Norge er et trygt og godt land å bo i, sier finansministeren i pressemeldingen.

Hun mener det er en selvfølge at det skal være trygt å gå på jobb for dem også.

Tolletaten ønsker også på sin side at ordningen gjøres permanent.

Jensen sier at det er viktig at relevante aktører får anledningen til å uttale seg i saken slik at vi fr et godt beslutningsgrunnlag.

- Når høringsfristen er ute, vil jeg jobbe for at den nødvendige forskriftshjemmelen kommer på plass så raskt som mulig, sier Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer