Perfeksjonisme er samlivsgift

Folk som beskriver seg selv om perfeksjonister gjør det kanskje bra på jobbintervjuer, men en ny studie viser at de har det vanskelig i ekteskap og andre intime forhold.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere forskning har vist at noen personlighetstyper har vanskeligheter med å tilpasse seg ekteskap.

I denne nye studien har en gruppe kanadiske forskere funnet ut at en partners perfeksjonisme i stor grad påvirker deres - og deres partners - tilpasning til ekteskapet.

- Det kan være grunn til å ta perfeksjonisme med i betraktningen i ekteskaps- og familieterapi, skriver doktor Paul L. Hewitt fra University of British Columbia i Vancouver og hans kolleger.

Studiet ble gjort på 76 par som hadde giftet seg eller vært samboere i mer enn fire år. Perfeksjonisme ble påvist ved å spørre i hvor stor grad personene var enig i utsagn som ”Når jeg jobber med noe klarer jeg ikke å slappe av før det er perfekt”.

Resultatene er publisert i februarutgaven av tidsskriftet Journal of Marriage and the Family.

Menn og kvinner som identifiserte partnerne sine som perfeksjonister - altså at de følte partneren forlangte perfeksjonisme fra dem - brukte ofte sarkasme, masing og andre konfliktsøkende strategier for å holde ut samlivsproblemene.

Når menn brukte disse strategiene sa både de og deres koner at tilpasningen til ekteskapet gikk tregt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.