Perfeksjonisme er samlivsgift

Folk som beskriver seg selv om perfeksjonister gjør det kanskje bra på jobbintervjuer, men en ny studie viser at de har det vanskelig i ekteskap og andre intime forhold.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere forskning har vist at noen personlighetstyper har vanskeligheter med å tilpasse seg ekteskap.

I denne nye studien har en gruppe kanadiske forskere funnet ut at en partners perfeksjonisme i stor grad påvirker deres - og deres partners - tilpasning til ekteskapet.

- Det kan være grunn til å ta perfeksjonisme med i betraktningen i ekteskaps- og familieterapi, skriver doktor Paul L. Hewitt fra University of British Columbia i Vancouver og hans kolleger.

Studiet ble gjort på 76 par som hadde giftet seg eller vært samboere i mer enn fire år. Perfeksjonisme ble påvist ved å spørre i hvor stor grad personene var enig i utsagn som ”Når jeg jobber med noe klarer jeg ikke å slappe av før det er perfekt”.

Resultatene er publisert i februarutgaven av tidsskriftet Journal of Marriage and the Family.

Menn og kvinner som identifiserte partnerne sine som perfeksjonister - altså at de følte partneren forlangte perfeksjonisme fra dem - brukte ofte sarkasme, masing og andre konfliktsøkende strategier for å holde ut samlivsproblemene.

Når menn brukte disse strategiene sa både de og deres koner at tilpasningen til ekteskapet gikk tregt.

Dette tyder på at det ene individets personlighet ikke bare påvirker deres egen holdning til ekteskapet, men partnerens også, mener Hewitt.

Kvinner som forventet perfeksjonisme fra partneren var også misfornøyde med forholdet. De fortalte om dårligere fungerende ekteskap enn kvinner som ikke hadde så høye krav til partneren.

- Disse resultatene viser at kvinner som forventer perfeksjonisme fra partneren sannsynligvis blir skuffet, fordi partneren umulig kan leve opp til disse kravene, skriver forskerne.

Forfatterne av studien sier vi trenger mer forskning på hvordan perfeksjonister reagerer når partneren ikke når deres høye mål, og hvordan dette forandrer parets samliv i det lange løp.

 

Mozon.no, 12.03.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer