Skattemeldingen 2020

Permitterte får opptil 20 000,- i skattesmell

Feil type skattetrekk gir mange som har vært delvis permitterte og mottatt dagpenger fra Nav ifjor, en real skattesmell i år. Derfor bør alle «navere» sjekke skattekortet og skattemeldingen ekstra nøye.

SKATTESJEKK: I videoen viser Skatteetaten hvordan du går gjennom skattemeldingen, legger til eller endrer opplysninger. Flere delvis permitterte som har fått dagpenger fra Nav opplever å få skattesmell - les mer om det i saken under. Video: Skatteetaten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er flere forhold i forgående år som kan påvirke hva du betalte i skatt og om du får restskatt eller penger tilgode på skattemeldingen du har fått denne våren.

De siste ukene har Dinside hørt om mange eksempler på at permitterte som har fått dagpenger fra Nav, opplever å få restskatt - og noen får en betydelig større skattesmell enn andre.

Fikk restskatt fra 15 000 til 20 000,-

Nylig fikk Skattebetalerforeningen en henvendelse fra et medlem som er ansatt i en bedrift hvor til sammen 27 ansatte ble delvis permittert grunnet pandemien.

De permitterte måtte søke om dagpenger, som de har levd av i kombinasjon med noe lønn i små drypp gjennom året.

Mange av de ansatte i bedriften har tabelltrekk på skattekortet, og Nav har også brukt tabelltrekk konsekvent gjennom hele året, selv om det på skattekortet står spesifisert at Nav skal bruke prosenttrekk, ifølge medlemmet.

Dette har resultert i at samtlige permitterte ansatte med tabelltrekk har fått en skattesmell på mellom 15 000 og 20 000 kroner.

Svaret de ansatte fikk da de kontaktet Nav, var at Nav kun benytter prosenttrekk dersom en mottaker tar kontakt med dem og krever at de bruker del 2 av skattekortet.

Delvis permitterte kan trekkes for lite i skatt

Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen mener dette eksempelet viser hvor viktig det er å sjekke at skattetrekket i skattekortet er riktig - kanskje spesielt hvis du er delvis permittert.

- I en slik situasjon vil du få litt av månedslønna fra arbeidsgiver og litt i form av dagpenger. Hvis tabellkortet benyttes i en slik situasjon, vil samlet skattetrekk ofte bli for lavt, forklarer Lothe til Dinside.

- Skattetrekket blir altså normalt for lavt dersom Nav benytter tabelltrekket når de betaler ut dagpenger ved delvis permittering. Tabellen tar ikke høyde for at du får ytelser fra både Nav og arbeidsgiver, og i slike situasjoner skal i stedet prosenttrekket benyttes, fortsetter han.

Denne baksmellen på skatten kan i tillegg oppleves ekstra dramatisk for en delvis permittert som har gått rundt og trodd at skattetrekket er riktig og brukt de få pengene vedkommende har fått utbetalt.

Hva er forskjellen på prosent- og tabelltrekk

  • Arbeidsgiver trekker skatt etter informasjonen i skattekortet ditt, enten etter tabell (tabellkort) eller prosent (prosentkort). De fleste med fast lønn og én arbeidsgiver, vil få tabellkort, men hvis Skatteetaten har informasjon om at du har flere arbeidsgivere eller at du mottar ytelser fra forskjellige utbetalere, vil du få prosentkort.
  • Et tabellkort er basert på forholdet mellom inntekt og fradrag - jo høyere månedsinntekt du har, desto høyere blir skattetrekket. Tabellen tar utgangspunkt i forholdet mellom inntekt og fradrag for å redusere risikoen for at du betaler for lite eller for mye skatt. For å unngå restskatt, er det viktig at kun hovedarbeidsgiver bruker tabellkort, mens andre arbeidsgivere enn hovedarbeidsgiver må gjøre trekk etter prosentkort.
  • Prosentkortet har en fast prosent som arbeidsgiver trekker skatt etter som er basert på inntekten og fradragene som er oppgitt i søknaden din om skattekort. Prosentkortet tar ikke høyde for endringer i forholdet mellom inntekt og fradrag. Dersom du har høyere eller lavere inntekt, eller større eller mindre fradrag enn det som er oppgitt i søknaden din, vil du risikere å betale enten for lite eller for mye skatt.

Les mer hos Skatteetaten og Nav

Derfor får noen dagpengemottakere skattesmell

Marianne Fålun, økonomi- og styringsdirektør i Nav, forklarer overfor Dinside at de trekker etter tabell når det gjelder dagpenger eller arbeidsavklaringspenger.

Fålun påpeker imidlertid at det er forskjell på type skattetrekk ut fra hvor lenge permitterte har ventet på dagpengene:

  • Personer som har ventet i mer enn to måneder på å få dagpenger, har fått en etterbetaling av dagpenger når søknaden har blitt innvilget, og i etterbetalingene trekkes det skatt etter prosenten som står i skattekortet. Dette gjelder når mottaker har både et tabellkort og et prosentkort.
  • De som har fått etterbetaling av dagpenger for perioder under to måneder har blitt trukket skatt etter tabell. Både i informasjonen på skattemeldingen fra Skatteetaten og i informasjonen fra Nav, er det gjort oppmerksom på at forandringer i økonomien for den enkelte kan påvirke skattetrekket. Det er derfor viktig å følge med på at forventet inntekt samsvarer med beregningsgrunnlaget for skatt.

Slik unngår du denne skattesmellen

Helen Rist i Skatteetaten understreker overfor Dinside at det som hovedregel skal være forskuddstrekk på andre utbetalinger fra Nav. Forskuddstrekk betyr at arbeidsgiver eller ytelsesutbetaler trekker skatt samtidig som de utbetaler lønna eller ytelsen.

- Vårt råd til hva du selv gjøre for å sikre deg at det blir så riktig skatt som mulig er å justere opplysninger i ditt eget skattekort når livssituasjonen din endre seg, for eksempel når det endres fra lønn til dagpenger eller en annen ytelse, sier Rist.

- Når du endrer skattekortet, vil det alltid bli beregnet om til prosentkort automatisk. Da unngår du at flere utbetalere bruker tabell samtidig, fortsetter hun.

Hvis du ikke endrer skattekortet og Nav henter tabell brukes alltid tabelltrekk dersom du får utbetalt en ytelse etter en grad på 51 prosent eller mer. Det brukes også alltid tabelltrekk når du mottar arbeidsavklaringspenger eller dagpenger, og det blir gjort selv om det står prosenttrekk i trekkode 3, ifølge Skatteetaten.

SIKKERHETSSPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Den kan, for eksempel, brukes om du får en skattesmell. Vis mer

Hva om du ikke kan betale restskatten?

Lothe i Skattebetalerforeningen påpeker at det kan være vanskelig for delvis permitterte som mottar Nav-ytelser å vite hva som er korrekt skattetrekk, og mange fanger ikke opp at skattetrekket blir for lavt.

- Det er derfor spesielt viktig å kontrollere skattetrekket når du er delvis permittert. Hvis du ved utbetalingen oppdager at skattetrekket er for lavt, bør du be utbetaler bruke prosenttrekk ved neste utbetaling - og eventuelt sette til side penger for å betale restskatten neste år, sier Lothe, og legger til:

- Mange oppdaget nok ikke at skattetrekket var for lavt i fjor, før skattemeldingen med fjorårstallene nå er sendt ut. Det er dessverre lite å gjøre med dette. Har du ikke penger til å betale restskatten med nå, er det beste rådet å ta kontakt med skatteoppkreveren tidlig for å få til en avdragsordning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer