Personligheten avgjør sykdommen

Er du glad eller sinna, impulsiv eller planlegger? Sjekk hvilke sykdommer du kan risikere å få.

Personligheten din kan være avgjørende for hvilke sykdommer du risikerer, viser forskning.  Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Personligheten din kan være avgjørende for hvilke sykdommer du risikerer, viser forskning. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arv og miljø bestemmer langt på vei hvilke sykdommer vi risikerer å få i løpet av livet. Nå mener imidlertid forskere å ha funnet ut at også personligheten vår spiller en sentral rolle, melder avisen Daily Mail.

- Det finnes en viss vitenskapelig støtte for at det er sammenhenger mellom somatiske sykdommer og skårer på personlighetsdimensjoner, men det er vanskelig å si om det er årsakssammenhenger, sier seniorforsker Geir Smedslund ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten til DinSide Helse.

Han legger til at definisjonene av personlighetstyper er omstridt, og at man nå er i ferd med å gå bort fra disse til fordel for personlighetsdimensjoner og profiler.

Studier som har funnet sted ved en rekke europeiske og amerikanske universiteter viser at det kan være en sammenheng mellom følgende personlighetstrekk og sykdomstyper:

Impulsive personer:Det er kanskje nærliggende å tro at impulsive mennesker har økt risiko for å bli rammet av ulykker, men faktum er at magesår utgjør den største helsefaren for denne gruppen. Forskere ved ved Finnish Institute of Occupational Health studerte drøyt 4.000 personer, og fant at impulsive personer var 2,4 ganger mer utsatt enn andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer