Phishing fra «Skatteetaten» kosta nordmann 12.000 kroner

Om du selv burde avslørt svindlerne, må du selv betale.

GODT KJENT: Dinside har i mange år advart mot phishing «fra» Skatteetaten. Svindlerne hevder du får penger igjen på skatten om du fyller ut et skjema, mens du i virkeligheten gir svindlerne informasjonen de trenger for å tømme bankkortet ditt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GODT KJENT: Dinside har i mange år advart mot phishing «fra» Skatteetaten. Svindlerne hevder du får penger igjen på skatten om du fyller ut et skjema, mens du i virkeligheten gir svindlerne informasjonen de trenger for å tømme bankkortet ditt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skatteetaten har i en årrekke blitt misbrukt av svindlere, som sender phishing i etatens navn. Budskapet er typisk: «Du har fått tilbake penger på skatten, trykk her for å motta dem».

Phishing betyr at svindlere sender slik løgn for å fiske sensitiv informasjon ut av ofrene. Ofte detaljer om bankkort, som svindlerne kan bruke for å tømme kortet for penger.

Går du på Skatteetaten-svindelen, kan det bli dyrt. For svindlerne stikker av med pengene dine, og banken er ikke ansvarlig for å erstatte hele summen om du selv burde hatt lukta lunta.

LES OGSÅ: - Skatteetaten vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via e-post

Slik ble han lurt

I fjor vår fikk en nordmann en e-post med Skatteetaten som påstått avsender. Han skulle ha krav på refusjon av skatt, og fikk beskjed om å klikke seg videre for å fylle ut et skjema på nettet. Mannen fulgte e-postens oppfordring, og ga fra seg alle opplysninger om sitt Visa-kort.

Men e-posten var ren phishing, og opplysningene ble derfor sendt direkte til svindlere. De venta heller ikke lenge med å misbruke dem: To transaksjoner på totalt 17.508 ble godkjent gjennom Verified by Visa-løsningen samme morgen, med opplysningene mannen hadde gitt fra seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer