Phishing fra «Skatteetaten» kosta nordmann 12.000 kroner

Om du selv burde avslørt svindlerne, må du selv betale.

GODT KJENT: Dinside har i mange år advart mot phishing «fra» Skatteetaten. Svindlerne hevder du får penger igjen på skatten om du fyller ut et skjema, mens du i virkeligheten gir svindlerne informasjonen de trenger for å tømme bankkortet ditt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GODT KJENT: Dinside har i mange år advart mot phishing «fra» Skatteetaten. Svindlerne hevder du får penger igjen på skatten om du fyller ut et skjema, mens du i virkeligheten gir svindlerne informasjonen de trenger for å tømme bankkortet ditt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skatteetaten har i en årrekke blitt misbrukt av svindlere, som sender phishing i etatens navn. Budskapet er typisk: «Du har fått tilbake penger på skatten, trykk her for å motta dem».

Phishing betyr at svindlere sender slik løgn for å fiske sensitiv informasjon ut av ofrene. Ofte detaljer om bankkort, som svindlerne kan bruke for å tømme kortet for penger.

Går du på Skatteetaten-svindelen, kan det bli dyrt. For svindlerne stikker av med pengene dine, og banken er ikke ansvarlig for å erstatte hele summen om du selv burde hatt lukta lunta.

LES OGSÅ: - Skatteetaten vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via e-post

Slik ble han lurt

I fjor vår fikk en nordmann en e-post med Skatteetaten som påstått avsender. Han skulle ha krav på refusjon av skatt, og fikk beskjed om å klikke seg videre for å fylle ut et skjema på nettet. Mannen fulgte e-postens oppfordring, og ga fra seg alle opplysninger om sitt Visa-kort.

Men e-posten var ren phishing, og opplysningene ble derfor sendt direkte til svindlere. De venta heller ikke lenge med å misbruke dem: To transaksjoner på totalt 17.508 ble godkjent gjennom Verified by Visa-løsningen samme morgen, med opplysningene mannen hadde gitt fra seg.

Den tredje transaksjonen ble stansa av bankens sikkerhetssystemer, og kortet sperra. Men 17.508 kroner var da allerede forsvunnet, og spørsmålet ble hvem som måtte punge ut.

LES OGSÅ: Menn over 50 mest lettlurte

MANGE VARIANTER: Dinside kjenner ikke til nøyaktig hvilken variant av Skatteetaten-svindelen mannen gikk på, men her er en vi selv mottok i fjor vår. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MANGE VARIANTER: Dinside kjenner ikke til nøyaktig hvilken variant av Skatteetaten-svindelen mannen gikk på, men her er en vi selv mottok i fjor vår. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


12.000 kroner i egenandel

Banken mente kunden hadde opptrådt «grovt uaktsomt», som det heter, og derfor selv var ansvarlig for tapet. Kunden var uenig, da han venta på tilbakemelding fra Skatteetaten da e-posten kom, og raskt tok kontakt med banken da han ble oppmerksom på misbruket.

Saken gikk videre til Finansklagenemnda, som kan komme med objektive uttalelser i slike krangler. De er enig med banken, og kunden må derfor ut med 12.000 kroner i egenandel.

«Nemnda finner at klageren er så sterkt å bebreide for å ha gitt fra seg opplysningene til denne nettsiden at vilkårene for grov uaktsomhet er oppfylt» skriver nemnda i sin uttalelse.

LES OGSÅ: Hvordan finner svindlerne e-postadressen min?

Derfor tapte han

Hvor mye bør slike svindelofre betale? (Avsluttet)
Alt(49%) 2029
Noe(28%) 1169
Ingenting(23%) 940
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nemnda viser til finansavtaleloven:

  • Paragraf 34 sier at kunden skal «ta alle rimelige forholdsregler for å beskytte de personlige sikkerhetsanordningene knyttet til betalingsinstrumentet».
  • Paragraf 35 sier at kunden må dekke tapet ved misbruk om han «ved grov uaktsomhet har unnlatt å oppfylle en eller flere av sine forpliktelser».
  • Samme paragraf sier videre at «dersom betalingstransaksjonen har skjedd ved bruk av et elektronisk betalingsinstrument, svarer kunden likevel bare med inntil kr 12.000».
«Teksten i den e-posten som klageren mottok og som innholdt lenke til et nettskjema hvor klageren la inn sine sikkerhetsanordninger, var amatørmessig formulert, med mange skrivefeil og uten særnorske bokstaver som ø og å. Nemnda finner at klageren er så sterkt å bebreide for å ha gitt fra seg opplysningene til denne nettsiden at vilkårene for grov uaktsomhet er oppfylt» skriver nemnda.

LES OGSÅ: Slik avslører du phishingen som florerer i disse dager

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer