Pille kan hjelpe mot frykt

Et lite studie viser at en pille som nå blir brukt mot tuberkulose hjelper pasienter med å kvitte seg med høydeskrekken.

Publisert
Sist oppdatert

Et lite studie som ble publisert mandag viser at pasienter med høydeskrekk klarer seg med to timers terapi i stedet for de vanlige syv eller åtte før de er kommet over angsten hvis de tar pillen.

Studien, som ble ledet av Michael Davis, professor psykiatri ved Emory University School of Medicine, baserer seg på forskning som viser at overføringen av et spesielt protein i hjernen er avgjørende for å komme over frykt.

Han fant ut at tuberkulosemedisinen, D-cycloserine, hjelper overføringen av proteinet.

Medisinen, som blir solgt av legemiddelfirmaet Eli Lilly med merkenavnet Seromycin, kurerer ikke frykt.

- Men i forsøk på rotter hjalp det dem å kvitte seg med frykten raskere, sa Davis til nyhetsbyrået AP.

Siden medisinen allerede var godkjent for bruk av mennesker testet han og hans kollega Barbara O. Rothbaum, medisinen på 28 personer med høydeskrekk.

Alle fikk en pille rett før de fikk to viritual-reality terapitimer. De fikk en hjelm med skjerm på innsiden som ga dem inntrykk av at de sto i en glassheis som gikk opp i en hotell-lobby.

Ingen viste om det var en juksepille eller én eller to doser med D-cycloserine, enten 500 eller 50 mg.

En deltager forsvant underveis. Pasientene ble undersøkt én uke etter, og tre måneder etter, den andre terapitimen.

De ti pasientene som hadde fått juksepiller gjorde det litt bedre enn de gjorde det til å begynne med, men de 17 som fikk medisinen - dosen så ikke ut til å ha noen betydning - gjorde det like bra eller bedre enn folk som hadde vært gjennom de vanlige åtte terapitimene, sier Davis.

Sammenlignet med dem som fikk juksepiller var det doblet sjanse for at de som fikk medisin tok heisen, kjørte over høye broer, eller gjorde andre ting frykten tidligere hadde forhindret dem i å gjøre etter terapien.

Mozon.no, 13.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer