Joachim Henriksen
Det er nitrogenet i luften som er den store fienden for både yrkesdykkere og sportsdykkere. Dersom en dykker stiger for raskt til overflaten etter å ha pustet inn luft under trykk, vil nitrogenet danne bobler i blod og vev i kroppen. Boblene kan gi alvorlige skader og i verste fall føre til døden.
Det er dette problemet forskerne ved NTNU nå ser ut til å ha funnet en løsning på.
Forhindrer boblerSåkalt overflatespenning i blodcellene ser ut til å påvirke formasjonen av bobler. Dette har sammenheng med nitrogenoksyd som ser ut til å lagres naturlig i kroppen ved intensiv trening. Kort sagt vil trening gjøre blodet mer motstandsdyktig mot å frigjøre de farlige boblene.
Men denne effekten kan også kanskje simuleres ved å tilføre kroppen ekstra tilskudd av nitrogenoksyd. Dersom teorien stemmer kan dette bli en enkel livsforsikring for mange dykkere.
Tilfeldig oppdagelseDet har lenge vært antatt at god fysisk form kan forebygge dykkersyke. Forskerne ved NTNU ville undersøke denne påstanden. De fant at fysisk form ikke ga noen særlig effekt ut over et minimumsnivå. Derimot viste det seg at intensiv trening 20 timer før et simulert dykk i en trykktank hadde stor effekt på formasjonen av bobler i blodet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger