Pille mot dykkersyke

Forskere ved NTNU skaper nå internasjonale overskrifter. De mener det er mulig å utvikle en pille som kan forhindre den fryktede dykkersyken.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det er nitrogenet i luften som er den store fienden for både yrkesdykkere og sportsdykkere. Dersom en dykker stiger for raskt til overflaten etter å ha pustet inn luft under trykk, vil nitrogenet danne bobler i blod og vev i kroppen. Boblene kan gi alvorlige skader og i verste fall føre til døden.

Det er dette problemet forskerne ved NTNU nå ser ut til å ha funnet en løsning på.

Forhindrer bobler
Såkalt overflatespenning i blodcellene ser ut til å påvirke formasjonen av bobler. Dette har sammenheng med nitrogenoksyd som ser ut til å lagres naturlig i kroppen ved intensiv trening. Kort sagt vil trening gjøre blodet mer motstandsdyktig mot å frigjøre de farlige boblene.

Men denne effekten kan også kanskje simuleres ved å tilføre kroppen ekstra tilskudd av nitrogenoksyd. Dersom teorien stemmer kan dette bli en enkel livsforsikring for mange dykkere.

Tilfeldig oppdagelse
Det har lenge vært antatt at god fysisk form kan forebygge dykkersyke. Forskerne ved NTNU ville undersøke denne påstanden. De fant at fysisk form ikke ga noen særlig effekt ut over et minimumsnivå. Derimot viste det seg at intensiv trening 20 timer før et simulert dykk i en trykktank hadde stor effekt på formasjonen av bobler i blodet.

Sammenhengen mellom treningen og nitrogenoksyd ble bekreftet på forsøk med mus som ble gitt tilskudd med nitrogenoksyd.

- Dette var en tilfeldig oppdagelse som gir oss et helt nytt perspektiv på forebygging av dykkersyke, sier forskningsleder Alf Brubakk ved NTNU til magasinet NewScientist. Den norske forskningen er presentert i siste nummer av fagmagasinet The Journal of Physiology.

Dramatisk reduksjon
Undersøkelser ved universitetet i Split, Kroatia bekrefter hvordan intensiv trening en bestemt tid før dykk kan redusere bobleformasjoner i blodet.

12 dykkere simulerte et vanlig dykk til 18 meter i en trykktank ved to forskjellige anledninger. Det ene forsøket ble innledet med 40 minutter på en tredemølle 24 timer før dykket.

Denne treningen førte til at antall bobler som ble formet i blodet ble redusert med fire femtedeler. Boblene som ble dannet var også mye mindre i størrelse.

Mange dødsfall
Dykkersyken har gjennom årene tatt mange liv, spesielt i tidligere år hvor man ikke hadde kunnskap om hva som skjedde når man pustet luft under trykk. Norske nordsjødykkere er blant de som har fått føle dette på kroppen.

På 20 meters dyp utsettes dykkeren for omtrent tre atmosfærers trykk. Det betyr at luften som pustes inn også inneholder tre ganger så mye oksygen og nitrogen som ved overflaten.

Oksygenet blit tatt opp av kroppen i den grad det er behov for det og vil ikke bli et problem før på større dyp. Nitrogenet blir derimot kontinuerlig tatt opp av kroppen som tillater en større mengde nitrogen i vevet under trykk. Når trykket faller vil nitrogenet skilles ut igjen gjennom lungene.

Men dersom trykket faller for raskt klarer ikke kroppen å kvitte seg med nitrogenet før det danner egne gassbobler. Denne effekten kan sammenliknes med hva som skjer når du åpner en flaske brus. Den plutselige endringen i trykket i brusflasken fører til at kullyren som hittil har vært skjult i væsken kommer til syne som gassbobler.

Nitrogenboblene fester seg ofte ved ledd og viktige nervepunkter og kan føre til tap av viktige kroppsfunksjoner. I alvorlige tilfelle kan dykkeren bli bevisstløs, miste ånedrettet og dø.

Den eneste behandlingen mot dykkersyken er å få pasienten raskt inn i en trykktank som kan presse nitrogenboblene sammen slik at de forhåpentligvis beveger seg videre eller utskilles naturlig gjennom åndedrettet. Rent oksygen kan også hjelpe til med å binde opp nitrogenet og føre det ut av kroppen.

Mozon 28.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer