Pille mot sukkersyke

En ny pille gjør maten ufarlig for de med diabetes og cøliaki. Men ekspertene maner til forsiktighet.

Publisert
Sist oppdatert

De som lider av cøliaki må unngå hvete og diabetikere må unngå sukkerholdig mat. En ny pille skal gjøre tarmen mer vanntett, så disse pasientene kan spise hva de vil.

Dette presenteres i en rapport som er publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Forhindrer diabetesPillen, kalt AT-1001, blokkerer produksjonen av proteinet zonulin. Zonulin regulerer hvor porøs eller gjennomtrengelig tarmen er. Folk med lidelser som diabetes og cøliaki har ofte for mye zonulin.

Forskerne sier dette betyr at mer matvarer, toksin og andre bakterie- og viruspartikler i tarmen kan gå gjennom blodstrømmen. Dette får kroppen til å angripe seg selv, noe som kan føre til problemer som diabetes og cøliaki.

- Med autoimmune lidelser tror kroppen sitt eget vev er fremmed, noe som resulterer i angrep og ødeleggelse av kroppens eget immunsystem. Vi har identifisert en måte å forhindre zonulin fra å lekke fra tarmen, sier forskningsleder Alessio Fasano til BBC.

Han har funnet ut at ved å blokkere handlingen til zonulin med AT-1001, kan de forhindre diabetes hos rotter. Rottene kunne fortsette med sin normale diett. Nå planlegger Fasano å teste pillen hos mennesker med cøliaki og diabetes. Planen er å ha pillen klar i slutten av 2006.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer