Pillen” for menn et skritt nærmere

En tysk medisinprodusent har startet en studie av en prevensjons-injeksjon for menn, som etter hvert kan føre til den mye omtalte mannlige p-pillen.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Sammen med nederlandske Organon har Schering startet utprøvingen av metoden, som er en kombinasjon av et implant og en injeksjon, på 350 menn ved 14 sentre rundt om i Europa. Studien skal være ferdig i desember 2005, melder nyhetsbyrået Reuters.

Analytikere sier til nyhetsbyrået av Schering og Organon, medisindelen av Akzo Nobel, blir nødt til å forandre folks holdninger til prevensjon hvis de skal få solgt dette produktet. Prevensjon blir fremdeles sett på som kvinnens ansvar.

En talsmann ved Berlin-kontoret til Schering, verdens største produsent av hormon-medisiner, sa det var for tidlig å komme med estimater for salget av medisinen, men at de første resultatene av studien vil bli offentliggjort tidlig i 2006.

Talsmannen, som ikke er navngitt, sier medisinen kan være på markedet om fem til sju år.

Finansanalytikere sier at medisinen er interessant, men at det er for tidlig å legge den inn bedriftens forventede inntekter.

- Det gjenstår å se hvor lang tid det tar før medisinen blir akseptert av markedet, siden det tradisjonelle synspunktet har vært at kvinner er ansvarlige for prevensjon, sier analytiker Meng Si ved Bankgesellschaft Berlin.

Scherings styremedlem med ansvar for forskning, Guenter Stock, sa i en pressemelding at studien er et stort skritt videre mot utviklingen av en hormonkontrollert prevensjon for menn, som har potensial til verdensomspennende salg.

Schering og Organon startet samarbeidet om å utvikle en mannlig hormon-prevensjon i 2002, og tror de leder kappløpet.

De fleste forsøkene på å utvikle en mannlig p-pille konsentrerer seg om testosteron - et hormon som stimulerer sperm-produksjonen. Men å minske testosteronnivået i kroppen fører til minsket sexlyst, humørsvingninger og tap av muskelkraft.

Derfor må enhver prevensjonsmetode som minsker testosteronproduksjonen følges av en metode som sørger for at det er nok testosteron i blodet.

I testene vil etonogestrel, et hormon utviklet av Organon, bli gitt som implant til deltagerne, og en langtidsvirkende testosteronhemmer, utviklet av Schering, vil bli injisert i dem. Deltagerne vil få testosteroninjeksjoner hver 10-12 uke.

P-pillen for menn har vært vanskelig å få til fordi progestiner og testosteron ikke virker i pilleform - og derfor må bli gitt som plaster, implant, injeksjon eller gelé.

Tidligere undersøkelser tyder på at menn, dersom de får velge, helst ikke vil bruke hormonprevensjoner.

 

Mozon.no, 12.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer