Piller gir hjertefeil hos nyfødte

Gravide som tar betennelsesdempende medisiner under svangerskapet, har større risiko for å føde barn med hjertefeil.

Publisert
Sist oppdatert

Medikamentene som faller inn under gruppen NSAID’er eller såkalte Cox-2-hemmere, er mye brukt som smertestillende ved revmatiske plager. Voltaren, Naproxen og Celebra er kjente preparater i Norge.

Undersøkelsen fra Canada er den første i sitt slag som konkluderer med at barn kan få hjertefeil dersom mor bruker slike medisiner i løpet av første trimester.Resultatene viser at kvinner som tok NSAID’er hadde dobbel så stor risiko for å få en baby med misdannelser, enn de kvinnene som ikke tok slike preparater. Risikoen for å få en baby med hull i hjertet eller delte hjertekamre var hele tre ganger så høy.

- Dersom disse resultatene stemmer, er dette viktig informasjon til vordende mødre. Rundt halvparten av alle graviditetene i USA er uplanlagte. Mange vet ikke at de er gravid før langt ut i første trimester, sier medisinsk direktør Nancy Green, til tidsskriftet WebMD.

Tidligere forskning viser at også blodtrykksmedisin kan gi hjertefeil hos nyfødte.

Nyttig kunnskapGynekolog og lege Anne Stensløkken ved Balderklinikken i Oslo mener at studien kan gi svært nyttig kunnskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer