Piller mot tunge øyne

Nye piller gir god effekt mot sovesyke. Og nå forskes det på om ikke pillene kan hjelpe også alle oss andre som henger litt med hodet i løpet av dagen.

Publisert
Sist oppdatert

Medikamentet modafinil er utviklet for å hjelpe pasienter med narkolepsi. De nye pillene har blitt voldsomt populære i USA. I løpet av et år er det skrevet ut over en million resepter på preparatet - selv om det bare finnes 250.000 mennesker med diagnosen narkolepsi i landet.

Suverent preparat
- Modafinil er et suverent preparat, sier den svenske professoren og søvnforskeren Torbjørn Åkerstedt til Aftonbladet. Han forteller at pillene kan fjerne tretthetsfølelsen og øke konsentrasjonsevnen uten å føre til avhengighet hos brukerne.

- Pillene fungerer som koffein, bare enda sterkere. På grunn av den sterke effekten bør medikamentet være reseptbelagt. Men den eneste bivirkningen ser ut til å være at det kan bli vanskelig å sovne om kvelden om man har tatt pillene for sent på ettermiddagen, mener Åkerstedt.

Ubehagelig og farlig
Narkolepsi er en sykdom som fører til at man kan sovne umiddelbart i vanlige situasjoner. Sykdommen er derfor både svært ubehagelig og potensielt farlig på grunn av risikoen for ulykker.

Mennesker med narkolepsi kan på tross av at de sover regelmessig, sovne inn noen minutter flere ganger om dagen. Medikamentet kan derfor være til stor hjelp om det kan forhindre denne innsovningen.

Dopingmiddel
Forskere spør seg nå om medikamentet også kan ha en god effekt for mennesker uten diagnosen narkolepsi. Forskning som pågår i USA viser at skiftarbeidere ble mer våkne og mer konsentrerte når de fikk tabletter som inneholdt modafinil. Det er derimot delte meninger om man bør tillate utvidet bruk av et så kraftig middel for å maniulere menneskers naturlige søvnsyklus

Preparatet er ikke ukjent blant toppidrettsutøvere og er klassifisert som et ulovlig dopingmiddel. Den amerikanske sprinteren Kelly White er blant dem som er blitt utestengt fra toppidrett etter å ha eksperimentert med effektene av modafinil.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer