Piller mot tunge øyne

Nye piller gir god effekt mot sovesyke. Og nå forskes det på om ikke pillene kan hjelpe også alle oss andre som henger litt med hodet i løpet av dagen.

Publisert
Sist oppdatert

Medikamentet modafinil er utviklet for å hjelpe pasienter med narkolepsi. De nye pillene har blitt voldsomt populære i USA. I løpet av et år er det skrevet ut over en million resepter på preparatet - selv om det bare finnes 250.000 mennesker med diagnosen narkolepsi i landet.

Suverent preparat- Modafinil er et suverent preparat, sier den svenske professoren og søvnforskeren Torbjørn Åkerstedt til Aftonbladet. Han forteller at pillene kan fjerne tretthetsfølelsen og øke konsentrasjonsevnen uten å føre til avhengighet hos brukerne.

- Pillene fungerer som koffein, bare enda sterkere. På grunn av den sterke effekten bør medikamentet være reseptbelagt. Men den eneste bivirkningen ser ut til å være at det kan bli vanskelig å sovne om kvelden om man har tatt pillene for sent på ettermiddagen, mener Åkerstedt.

Ubehagelig og farligNarkolepsi er en sykdom som fører til at man kan sovne umiddelbart i vanlige situasjoner. Sykdommen er derfor både svært ubehagelig og potensielt farlig på grunn av risikoen for ulykker.

Mennesker med narkolepsi kan på tross av at de sover regelmessig, sovne inn noen minutter flere ganger om dagen. Medikamentet kan derfor være til stor hjelp om det kan forhindre denne innsovningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer