Pillerus lurer sjefen

Det lukter ikke alkohol av kolleger i pillerus. Nye typer rusmisbruk er ofte vanskelig å oppdage, og nå advarer eksperter om en farlig utvikling på norske arbeidsplasser.

Publisert
Sist oppdatert

- Ressurssterke unge eksperimenterer i økende grad med nye rusmidler, blant annet i pilleform. Fremtidens arbeidstakere vil derfor ha et annet forhold til rusmidler enn dagens. Inntil 15 prosent av unge mellom 16 og 25 år vil fortsette misbruket inn i arbeidslivet, advarer kursleder i Norsk Narkotikapolitiforening Erik Kinn Rustad.

Bruk av narkotika som amfetamin, ecstasy og kokain på jobben kan ha store konsekvenser for liv og helse. 75 prosent av alle narkotikarelaterte arbeidsulykker rammer tredjepart, ifølge Norsk Narkotikapolitiforening.

Rustad, som til daglig er etterforsker ved Romerike politistasjon, skal nå lære norske bedriftsledere og verneombud å oppdage nye typer rusmisbruk på jobben. Det skjer under HMS Expo 2004 i september på Exporama-senteret i Oslo, som arrangørene sier er Norges største kompetansemønstring innen helse, miljø og sikkerhet.

Skjuler misbruket- Inntil en viss grad kan misbrukere greie å kombinere jobb og studier, men etter hvert som arbeidet blir mer krevende, vil de oppleve en stagnasjon i utviklingen. Både hukommelse og dømmekraft svekkes selv ved bruk av rusmidler som hasj og marihuana, understreker Rustad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer