Pinjekjerner ødelegger smakssansen

I tillegg får du en bitter smak i munnen 1-2 dager etterpå. Ingen vet hvorfor.

NOEN FÅ ER NOK: Bare noen få pinjekjerner skal til for å utløse symptomer, melder Mattilsynet. Foto: Science Photo Library
NOEN FÅ ER NOK: Bare noen få pinjekjerner skal til for å utløse symptomer, melder Mattilsynet. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har Mattilsynet mottatt flere meldinger om at pinjekjerner kan føre til smaksforstyrrelser, ifølge Mattilsynet.no.

Les også: Kan jeg spise dette?

Svekket smak i flere dager

Det rapporteres om tap av smakssans og en metallisk, bitter smak i munnen som kommer en til to dager etter inntaket.

Smaksforstyrrelsene forsvinner normalt etter noen dager.

Les også: Hvorfor smaker cola annerledes i utlandet?

Kina og Pakistan

Spesielt pinjekjerner av typen Pinus koraiensis med opprinnelse fra Kina er forbundet med problemet. Men også pinjekjerner med opprinnelse fra Pakistan er nevnt.

Stem her!

Har du opplevd lignende symptomer etter å ha spist pinjekjerner? (Avsluttet)
Nei(42%) 678
Ja(34%) 549
Spiser ikke pinjekjerner(24%) 388
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det skal bare inntak av noen få pinjekjerner for å utløse symptomer, og følsomheten ser ut til å variere fra person til person, skriver Mattilsynet.no.

Les også: Slik unngår du tilsetningsstoffer

Ukjent årsak

Lignende tilfeller er rapportert i flere land, og en rekke analyser av aktuelle pinjekjerner er blitt utført – uten funn av helseskadelige stoffer.

Food Standard Agency i England melder på sine nettsider at belgiske forskere ved Poisons Centre har undersøkt fenomenet, men har ikke klart å finne årsaken.

Mattilsynet ber importører av pinjekjerner om å være oppmerksomme på denne saken, og melde fra til Mattilsynets distriktskontor dersom de mottar meldinger om lignende symptomer.

Les også: Slik unngår du farlig mat

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer