Pinjekjerner ødelegger smakssansen

I tillegg får du en bitter smak i munnen 1-2 dager etterpå. Ingen vet hvorfor.

NOEN FÅ ER NOK: Bare noen få pinjekjerner skal til for å utløse symptomer, melder Mattilsynet. Foto: Science Photo Library
NOEN FÅ ER NOK: Bare noen få pinjekjerner skal til for å utløse symptomer, melder Mattilsynet. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har Mattilsynet mottatt flere meldinger om at pinjekjerner kan føre til smaksforstyrrelser, ifølge Mattilsynet.no.

Les også: Kan jeg spise dette?

Svekket smak i flere dager

Det rapporteres om tap av smakssans og en metallisk, bitter smak i munnen som kommer en til to dager etter inntaket.

Smaksforstyrrelsene forsvinner normalt etter noen dager.

Les også: Hvorfor smaker cola annerledes i utlandet?

Kina og Pakistan

Spesielt pinjekjerner av typen Pinus koraiensis med opprinnelse fra Kina er forbundet med problemet. Men også pinjekjerner med opprinnelse fra Pakistan er nevnt.

Det skal bare inntak av noen få pinjekjerner for å utløse symptomer, og følsomheten ser ut til å variere fra person til person, skriver Mattilsynet.no.

Les også: Slik unngår du tilsetningsstoffer

Ukjent årsak

Lignende tilfeller er rapportert i flere land, og en rekke analyser av aktuelle pinjekjerner er blitt utført – uten funn av helseskadelige stoffer.

Food Standard Agency i England melder på sine nettsider at belgiske forskere ved Poisons Centre har undersøkt fenomenet, men har ikke klart å finne årsaken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer