«Fake» merkevarer:

Piratkopier øker: Her er produktene du bør sjekke ekstra

Det selges aller mest piratkopier av sko, mat og drikkevarer. Buljongterninger er for eksempel en yndet objekt for piratkopiering.

SKO TOPPER LISTA GLOBALT: Globalt sett er det mest handel med piratvarer av sko. I Europa har det skjedd en endring, og problemet er størst innenfor mat og drikkevarer. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
SKO TOPPER LISTA GLOBALT: Globalt sett er det mest handel med piratvarer av sko. I Europa har det skjedd en endring, og problemet er størst innenfor mat og drikkevarer. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Falske og piratkopierte merkevarer er et økende problem, både globalt og i Europa: Ifølge en fersk EU-rapport er det en kraftig økning i piratkopierte varer til Europa.

En fersk rapport fra OECD, som handler om det globale problemet med falske produkter og merkevarer, peker på Kina som hovedleverandør av falske produkter og merkevarer.

Men OECD-rapporten avslører også hvilke produktgrupper hvor problemene med piratkopier er størst.

Sko på topp i verden

Ifølge OECD-rapporten er det skoprodusentene som har det største problemet med piratkopierte varer. Statista.com skriver at fottøy utgjorde 22 prosent av den totale verdien av forfalskede varer som ble tatt av tollen i 2016, noe som gjør den til den mest piratkopierte produktkategori, foran klær, lærvarer og elektrisk utstyr.

Og blant de mest forfalskede merkene er luksusmerkene som Michael Kors, Gucci eller Louis Vuitton, så vel som produsenter for massemarkedet som Nike, Levi's og Adidas.

Ifølge OECD-rapporten er faktisk handelen med piratkopiert fottøy voksende, i motsetning til kategoriene klær, skinnprodukter og elektronisk utstyr, hvor man faktisk har sett en tilbakegang.

Mat og drikke i EU

Hedvig Bengston, prosjektleder for myndighetenes opplysningsside Velgekte.no, sier til Dinside at selv om sko er på topp globalt, viser den siste EU-statistikken at mat og drikkevarer er blitt den største kategorien for piratkopierte varer innenfor EU.

- Så der har det skjedd en dreining, fra sko og klær til mat og drikkevarer, og det er jo ganske spesielt, sier Bengston til Dinside.

- I EU-rapporten pekes det på at det i høy grad er falske og piratkopierte godteri som gjør at den kategorien er blitt så høy. Og det vi også vet fra tidligere, er at for eksempel buljongterninger er et yndet produkt for piratkopier, sier hun.

Hun forteller at det for rundt et år siden ble gjort beslag av hundretusenvis av buljongterninger i Frankrike.

- Dyre sjokolademerker piratkopieres. Og i fjor sommer oppdaget svenske tollmyndigheter et stort parti med falske godterier, som det også ble skrevet om i norske aviser, sier Bengston, og påpeker at også Forbrukerrådet i Norge har fått henvendelser fra norske forbrukere som har fått piratkopierte godterier fra netthandel.

Slik kan du unngå piratkopier

Det er ikke alltid så lett å vite om du handler med piratkopierte varer, verken ved nettbestilling eller om du fysisk kan se og sjekke produktet. Bengston har likevel noen tips til hva du kan gjøre og se etter, for å unngå å bli lurt.

Forbrukertilsynet har en liste med butikker som selger falske merkevarer, basert på tips fra forbrukere. Det er nettbutikker det kan være greit å styre langt unna.

Bengston anbefaler deg også å sjekke nettsida du tenker å handle fra nøye:

- Er prisen for god til å være sann, er den gjerne også det; merkevarer selges sjelden til spotpris, sier hun, men bemerker at mange svindlere nok vet dette - og legger seg ganske lik originalvaren i pris. Og da blir det vanskelig igjen …

Du bør sjekke hvem som står bak nettsida, ved å gå inn på kontaktopplysninger.

- Står det ikke hvem som er ansvarlig, med opplysninger som adresse og organisasjonsnummer og slikt, ville jeg ikke handlet der, sier Bengston til Dinside.

Andre tips for å sjekke seriøsiteten på nettsida er å google nettbutikken og lese info andre kan ha lagt ut om butikken. Du kan også sjekke om butikken er oppført som offisiell forhandler på originalprodusentens nettside.

- Se også etter rare skrivefeil, for eksempel i ingredienslisten på godteri; det kan være en indikasjon på at det er en piratkopi. Originalprodusentene bruker profesjonelle oversettere.

- Har produktet en lukt og konsistens som er annerledes enn du er vant til, kan det også være en indikasjon på at det ikke er ekte vare, tipser Bengston.

Kjøpt falske varer? Det er lov - men kun til privat bruk

Dersom du skulle være uheldig å kjøpe produkter som viser seg å være falske, er det likevel ting du kan gjøre.

Først og fremst: Du har ikke gjort noe ulovlig i forhold til norsk lov, dersom du kun har handlet en piratkopi til deg selv.

- Dersom du som privatperson kjøper en enkelt piratkopi til privat bruk, er det ikke straffbart i Norge. Men hvis du kjøper flere eksemplarer i hensikt å selge det videre, kan det anses å være næringsvirksomhet, og da er det straffbart. Og terskelen er ikke spes høy for når det blir ansett å drive næringsvirksomhet, sier Bengston.

- Er du på ferie og fyller du opp kofferten med vesker, og selger det på Finn for eksempel, så er det ikke lov, poengterer hun.

  • Hun anbefaler å varsle Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) dersom du har kjøpt noe som du tenker han være skadelig eller farlig.
  • Forbrukerrådet kan hjelpe deg med råd om hva du kan gjøre dersom du har handlet falske varer og du har betalt med kredittkort.
  • Forbrukertilsynet vil gjerne ha tips om nettbutikker som selger piratkopier og falske merkevarer.
  • Og hun oppfordrer til å ta kontakt med originalprodusenten, og gi informasjon om hvor og hva du har kjøpt: De er interesserte i å stanse denne ulovlige produksjonen og ønsker gjerne tips når dette oppdages.

Og selvsagt: Du kan forsøke å ta kontakt med butikken som har solgt deg det falske produktet. Men det er ikke alltid slike butikker er veldig seriøse eller interesserte i å hjelpe deg.

- Ofte er de umulige å få tak i og svarer aldri, eller er ikke interesserte i å hjelpe deg, kommenterer Bengston.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer