Pizzakrydder dreper bakterier

Pizzakrydderet oregano inneholder stoffer som motvirker bakterievekst. I tillegg har forskerne funnet at flyktige oljer fra oregano og andre urter kan være gunstig ved type 2 diabetes.

Publisert
Sist oppdatert

Pizzakrydder dreper bakterier
Pizzakrydderet oregano inneholder stoffer som motvirker bakterievekst. I tillegg har forskerne funnet at flyktige oljer fra oregano og andre urter kan være gunstig ved type 2 diabetes.

Hanna Hånes

Oregano eller bergmynte, som urten heter på norsk, kan bli et effektivt middel mot farlige bakterier. Oregano-olje og stoffet carvacrol motvirker infeksjon like effektivt som moderne antibiotika. Stoffene virker også på antibiotika-resistente bakterier. Studiene på oregano er gjort ved det anerkjente Georgetown-universitetet i Washinington DC i USA, og ble lagt fram på en fagkonferanse, American College of Nutrition.

Dreper gule stafylokokker
Forskerne testet oreganoolje på gule stafylokokker, en bakteriegruppe som utgjør et økende problem fordi de kan gi alvorlige infeksjoner samtidig som de i økende grad er resistente mot antibiotika. Professor Harry G. Preuss og hans kolleger ved Georgetown-universitetet blandet oregano-olje med stafylokokker i skåler på laboratoriet. De sammenlignet så oregano-olje med antibiotika som streptomycin, penicillin og vancomycin. Forholdsvis lave doser oregano-olje viste seg å være like effektivt som antibiotika.

Oregano-olje inneholder stoffet carvacrol som antas å ha antibakteriell virkning. Forskerne testet oregano-olje og carvacrol alene på mus som hadde stafylokokk-infeksjon. Forsøkene viste at både carvacrol alene og og oregano-olje hadde virkning, og at det i oregano-olje må være virksomme stoffer i tillegg til carvacrol.

Preuss sier i en kommentar at forsøkene er gjort på laboratoriet, og at dyrestudien er forholdsvis liten. Likevel bekrefter disse forsøkene at krydder og urter som for eksempel oregano inneholder oljer som dreper bakterier. Slike flyktige urteoljer kan i framtiden vise seg å bli nyttige infeksjons-medisiner.

Senker blodtrykket ved type 2 diabetes
I tillegg til å bekjempe infeksjoner, kan blandinger av flyktige urteoljer også bli nyttige medisiner for personer med type 2 diabetes. Ni av ti diabetikere har type 2 diabetes, som kjennetegnes ved at kroppens celler ikke reagerer på insulin som normalt. Man får høyt insulinnivå i blodet, men det er ikke nok til å holde blodsukkeret nede. I noen tilfeller må det tilføres ekstra insulin for å få ned blodsukkeret. De som har type 2 diabetes eller som er i ferd med å utvikle sykdommen, har ofte også høyt blodtrykk.

Professor Preuss og hans kolleger ved Georgetown-universitetet testet en kombinasjon av flyktige oljer fra blant annet kumminfrø, gresskarfrø og oregano på forsøksdyr som hadde en tilstand som lignet type 2 diabetes. En eneste dose av oljeblandingen senket blodtrykket. Daglige doser holdt blodtrykket på et lavere nivå i den tre uker lange behandlingsperioden. Da forskerne stoppet olje-medisineringen, økte blodtrykket igjen.

Rottene fikk også behandling med insulin. De som fikk de flyktige urteoljene, trengte mindre insulin enn en kontrollgruppe.

Resultatene fra disse studiene skal nå brukes for å lete etter nye behandlingsmetoder for type 2 diabetes. En krydder- og urteprodusent støttet forskningen.

Oregano kan kjøpes i pilleform og som essensiell olje, og føres av de beste helsekostbutikkene.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer