Pizzakrydder dreper bakterier

Har du planer om å spise pizza i helga? Da skal du bare gjøre det med god samvittighet. Men husk oregano! Pizzakrydderet dreper nemlig bakterier.

Publisert
Sist oppdatert

Pizzakrydder dreper bakterier

Har du planer om å spise pizza i helga? Da skal du bare gjøre det med god samvittighet. Men husk oregano! Pizzakrydderet dreper nemlig bakterier.

Av og ernæringsfysiolog Hanna Hånes.

Forskere har funnet ut at pizzakrydderet oregano inneholder stoffer som motvirker bakterievekst. De har også oppdaget at flyktige oljer fra oregano og andre urter kan være gunstige ved type 2 diabetes.

Oregano, som forøvrig kalles bergmynte på norsk, er en urt som man blant annet har forsket mye på ved Georgetown-universitetet i Washington DC i USA. Her har man funnet at olje fra oregano, og stoffet carvacrol, motvirker infeksjoner like effektivt som moderne antibiotika. Stoffene virker også på antibiotika-resistente bakterier.

Like effektivt som antibiotika

Oregano-olje har blant annet blitt testet på gule stafylokker. Dette er en bakteriegruppe som utgjør et voksende problem fordi de kan gi alvorlige infeksjoner og i økende grad er resistente mot antibiotika.

I tester hvor man har blandet oregano-olje med stafylokker, og sammenlignet med antibiotika som streptomycin, penicillin og vancomycin, har man funnet ut at forholdsvis lave doser med oregano-olje viste seg å være like effektivt som antibiotika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer