Plages du med vorter?

Sjekk hvorfor du får dem, og hva du kan gjøre med det.

En typisk virusvorte.  Foto: Science Photo Library
En typisk virusvorte. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vorter skyldes et virus som får hudcellene til å dele seg fortere enn de skal. De er irriterende, men trøst deg med at de nesten alltid forsvinner av seg selv, skriver lege Cecilie Arentz-Hansen på Lommelegen.no.

Nettstedet er i likhet med DinSide.no eid av Aller Internett.

Les også: Dette er ikke en brystvorte

Derfor får du dem

Vorter skyldes virus. Virus er en liten partikkel som er helt avhengig av andre celler for å leve. Når virus formerer seg, snylter de på andre celler slik at disse blir skadet eller dør.

Vortevirus skader hudcellene, skriver Arentz-Hansen. Skaden får hudcellene til å dele seg mer enn de skal. Det blir for mange hudceller på ett sted, slik at det vokser fram en vorte.

Les også: Vet du hva mollusker er?

Smitter raskt

Vi må regne med at de fleste av oss er i kontakt med vanlige vortevirus og fotvortevirus som barn eller ungdom. Noen får vorter, andre ikke. Hvorfor det er slik har nok sammenheng med motstandsdyktighet i huden.

Les også: Føflekker kan spå framtida di

Her er vi ifølge lege Arentz-Hansen skapt forskjellig, hos noen blir vorteviruset drept fort, hos andre ikke. Med tiden utvikles imidlertid antistoffer mot viruset, og vortene forsvinner etter hvert av seg selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer