Plagsom PMS

PMS er ingen spøk. Det vet enhver kvinne (og mann!) som rammes av det. Men hva er det egentlig? Og hva kan man gjøre med de plagsomme plagene?

Publisert
Sist oppdatert

Plagsom PMS

PMS er ingen spøk. Det vet enhver kvinne (og mann!) som rammes av det. Men hva er det egentlig? Og hva kan man gjøre med de plagsomme plagene?

Av

Er du mann, og har en kjæreste som blir skikkelig vrien eller nedfor sånn cirka en gang i måneden? Eller er du en kvinne, som ikke helt kan fatte og begripe hva som skjer med deg og kroppen din i dagene før menstruasjonen?

Da har du antagelig fått en mistanke om at det er PMS som er på ferde. Den korte og medisinske forkortelsen kan nemlig skape mye ugagn. Plagene det dreier seg om er gjerne irritasjon, depresjon, hodepine, væskeansamlinger i kroppen, oppblåsthet og ømme bryster.

Selve begrepet - PMS - betyr premenstruell spenning, og plagene er noe som i større eller mindre grad rammer en av tre kvinner. Professor i gynekologi, Britt-Ingerd Nesheim, skriver på Helsenett at årsaken til fenomenet er ukjent.

Ukjent årsak

- Men fordi det har sammenheng med menstruasjonen, er det naturlig å tro at det kan ha noe med hormoner å gjøre. Hittil har alle forsøk på å finne årsaken vært forgjeves, sier Nesheim, som jobber ved Kvinneklinikken på Ullevål sykehus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer