Plante like effektiv som lykkepiller

En tysk undersøkelse viser at Johannesurt kan være like effektivt som medikamenter mot depresjoner.

Publisert
Sist oppdatert

Tyske forskere har sammenliknet effekten av Johannesurt med antidepressivaet paroksetin ved behandling av moderat og alvorlig depresjon.

I studiene deltok 301 pasienter av begge kjønn fra tyske mentalhelsesentere. Forsøkene viste at halvparten av de som fikk Johannesurt ble bedre, mens det bare var rundt en tredjedel av de som gikk på medikamentene som kom på bedringens vei.

Pasientene som brukte medikamentene led av dobbelt så mange bi-effekter enn de som brukte Johannesurt. Den mest vanlige bi-effekten av begge preparatene var mageproblemer.

- Våre forskningsresultater viser at Johannesurten er et alternativ til vanlige antidepressive medikamenter, forteller forskningsleder Dr Meinhard Kieser til BBC.

Ikke bra for alleFor noen pasientgrupper kan den populære Johannesurten være direkte farlig.

Innholdsstoffer i Johannesurt kan føre til at medisiner brytes ned raskere i leveren og nedsette effekten av disse.

Derfor bør enkelte pasientgrupper unngå å bruke Johannesurt. Blandt pasientgruppene som bør holde seg unna urten er HIV-positive og kreftpasienter som bruker forskjellige medikamenter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.