'Plasma' til 10.000 kroner

Erik Andersen i EE-bransjen spår at store, flate LCD-TV'er vil koste ned mot 10.000 kroner om to - tre år.

Publisert
Sist oppdatert


- LCD-TV'ene vil antagelig koste 10 - 20.000 kroner om et par - tre år. Sammenliknet med dagens priser på plasma-TV'er er dette billig, sier Erik Andersen, informasjonssjef i EE-bransjen.

Plasmaskjermene begynte som svindyre statussymboler, men blir nå billigere. LCD-skjermene begynte som små dataskjermer, men blir nå TV'er av høy kvalitet.

Skjæringspunktet

- Det interessante er skjæringspunktet der teknologiene møtes. Jeg tror bransjen vil satse på 28-tommere i 4:3-format eller 32-tommere i widescreen-format, sier Andersen.

'Plasma' til 10.000 kroner


Det betyr at konkurransen antagelig blir størst og prisene lavest på LCD-TV'er i denne størrelsen.

Mindre LCD-TV'er koster ikke lenger skjorta. Elkjøp selger for eksempel en 15-tommer fra Philips til 6.995 kroner. HiFi-klubben tilbyr den mer eksklusive Loewe FL38 i samme størrelse for 23.998 kroner.

Større LCD-skjermer er derimot fortsatt kostbare. 28-tommere koster like mye som en god bruktbil - hvis du i det hele tatt får tak i dem her i landet.

To fronter

LCD-skjermer til datamaskiner er derimot billige. 15- og 17-tommere selges nå for rundt 3.000 kroner.

Erik Andersen.
Erik Andersen. Vis mer


LCD-teknologien utvikles altså på to fronter, nemlig for data og TV. Det kan gi bedre teknologi og lavere priser på kortere tid. LCD vil derfor bli en seriøs konkurrent til plasma.

- Alt tyder på det. Og kvaliteten blir jo ikke dårligere, sier Andersen.

Prisene på plasma-TV'er har gått mye mindre ned enn mange ventet. EE-bransjen mener altså at LCD-apparatene vil aksellerere prisnedgangen.

Se billedspesialen over de heftigste LCD-TV'ene du kan kjøpe i dag

Fordeler og ulemper

Som plasmaskjermene er LCD-TV'ene flate og kan henges på veggen. LCD er med sine rundt seks centimeter faktisk enda flatere enn plasma. De aller fleste plasmaskjermer er åtte - ti centimeter tykke.

LCD gir dessuten et svært lyssterkt, kontrastrikt og rolig bilde, noe som både databrukere og TV-seere kan nyte godt av. Strålingen er i tillegg minimal.

Hovedinnvendingen mot LCD-TV'ene har hittil vært at pikslene ikke er hurtige nok i sekvenser med mye bevegelse.

Resultatet er dårligere bilde. Særlig gjelder dette store skjermer. Disse problemene vil antagelig bli mindre etterhvert.

Innebygget

En del LCD-TV'er kan også brukes som dataskjerm, men flere og flere modeller lages kun for TV-bruk.

De selges, tross sin flate form, med innebygde høyttalere og tuner. Tuneren mottar og omformer TV-signalene til visning på skjermen.

De billigste plasmaskjermene på markedet i dag selges ofte uten tuner, som er ekstrautstyr.

Én løsning er å la signalene gå gjennom tuneren i videospilleren, slik at du ikke må ha tuner i TV'en.

Se billedspesialen over de heftigste LCD-TV'ene du kan kjøpe i dag

Vil du ha utfordringer?

Test deg selv i TV-kompetanse og TV-teknologi

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer