Plastkort gir rett til helsetjenester

Tirsdag erstattes blanketten E 111, som gir rett til å få dekket utgifter til medisinsk behandling når man oppholder seg i EØS-området eller Sveits, med et plastkort.

Publisert
Sist oppdatert

Bestill kortet HER.

Den nye kortet, Europeisk helsetrygdkort, dokumenterer at du har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling når du oppholder deg midlertidig i et annet EØS-land eller Sveits. Du har rett til behandling på lik linje med oppholdslandets borgere. Kortet erstatter den tidligere papirblanketten E 111.

Etter hvert vil kortet erstatte alle andre helseskjemaer, som de jobbsøkere og studenter trenger.

Europeiske myndigheter håper kortet vil kutte ned på byråkratiet og gjøre det enklere for europeere å få medisinsk hjelp i EØS-området og Sveits.

I dag må folk fylle ut varierende skjemaer avhengig av om de er på ferie, studerer eller jobber.

Disse skjemaene gir dem som har dem rett til akutt hjelp og medisinsk behandling på samme vilkår som innbyggerne i landet de besøker.

Det nye kortet vil gjøre prosessen enklere. Det vil, for eksempel, gi pasienter som må betale for behandlingen i utlandet raskere oppgjør fra deres eget trygdesystem.

E 111-skjemaet dekker også ektefeller og barn av personen som er navngitt på blanketten. Det nye europeiske helsekortet er personlig og gjelder bare den personen kortet er utstedt til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.