Plastposer bedre enn papirposer

Gjør opprør mot antiplastpose-propagandaen med god samvittighet.

Du trenger ikke ha dårlig samvittighet om du sier jatakk til plastposer i butikken - men du trenger ikke takke ja hver eneste gang.  Foto: colourbox.com
Du trenger ikke ha dårlig samvittighet om du sier jatakk til plastposer i butikken - men du trenger ikke takke ja hver eneste gang. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plastposer bør ikke fjernes fra markedet, mener Statens forurensningstilsyn (SFT). Nesten 80 prosent blir gjenbrukt til håndtering av avfall, og det er svært få poser som havner i naturen, er konklusjonen i en rapport tilsynet har utarbeidet på oppdrag fra Miljøverndepartementet.

Rapporten, som er utarbeidet i samarbeid med Norconsult, har SFT vurdert miljøkonsekvenser av ulike posetyper, med tanke på bruk av energi og ressurser i produksjonen, CO2-utslipp, avfallsmengde og forsøpling og forurensning.

Papir minst miljøvennlig

I et livsløpsperspektiv kommer plastposer faktisk bedre ut enn papirposer. Men aller mest miljøvennlig er det å bruke et bærenett i tekstiler eller kunststoff.

Stor bildespesial: Plastposenes vakreste fiender.

Det produseres likevel flere plastbæreposer enn nødvendig, og det vil være en viss miljøgevinst å erstatte noen av posene med bærenett av plast eller tekstiler.

- Plastbæreposene bør ikke fjernes fra markedet, men vi er godt fornøyd med at det nå tilbys mange varianter av bærenett på markedet. Bærenett av plast eller tekstiler er mest miljøvennlige, dersom de brukes tilstrekkelig mange ganger, sier SFT-direktør Ellen Hambro i en pressemelding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer