Play.com stopper salget

Allerede i mars stopper salget i det som har vært svært mange nordmenns utenlandske favorittnettbutikk.

Takk for alt Play.com. Det var moro så lenge det varte. Foto: Øivind Idsø
Takk for alt Play.com. Det var moro så lenge det varte. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er BBC som onsdag bringer nyheten om at Play.com stopper direktesalget til privatkunder, og dette skal altså skje allerede fra mars måned.

Planen til selskapet er å drive videre som en slags markedsplass, men Play.com vil altså ikke lenger stå ansvarlig for direktesalg til nettkunder fra Norge. I prosessen vil også 147 ansatte på øya Jersey og 67 ansatte i England miste jobben.

Nøyaktig hva Play.com mener med sin overgang til en ren "marketplace", har de ikke vært tydelige på. Men vi antar det betyr at de i stedet for å selge en film til deg, kun vil fremstå som et mellomledd mellom andre selgere og sluttkunden.

I praksis betyr det at Play.com i stedet blir en slags formidlingssentral, noe ala finn.no, ebay eller amazon med andre ord.

Dette har de forøvrig startet med allerede: Bestiller du en film fra Play.com idag, kan du nemlig velge å kjøpe den som ny vare fra dem, eller som brukt eller ny fra en annen kilde. Dermed slipper altså Play.com selv å stå ansvarlig for den kostbare lagerbeholdningen, men ulempen er at du som kunde må forholde deg til en ny aktørs pris og leveringsbetingelser. Og da er det i hvert fall en ting du bør være klar over: Hvorvidt de er like sikre som vilkårene Play har operert med, er uvisst.

Men hvorfor?

En av grunnene til at Play.com ble en såpass populær nettbutikk, var at de kunne selge alle varer til under 15 pund uten moms (merverdiavgift), fra øya Jersey.

Dette smutthullet var imidlertid ikke britiske myndigheter særlig begeistret for, og allerede i mars i fjor kom endringen. Fra og med april 2012 ble nettbutikkene på Jersey pålagt å betale merverdiavgift på lik linje med virksomheter i resten av Storbritannia, og dermed forsvant også muligheten til å tjene like mye penger som tidligere.

Dette kan du lese mer om her: Slutt på billigvarer fra Play.com

Vil vi savne dem?

Personlig har jeg handlet fra Play.com jevnlig, helt siden min første bestilling i oktober 2002. Og forklaringen er enkel: En ting var at prisene generelt var langt lavere enn i Norge, i tillegg var gratis frakt inkludert. Da kunne man leve med at frakten ikke akkurat var lynrask.

Vil du savne Play.com? (Avsluttet)
Ja, definitivt(71%) 1295
Nei, ikke i det hele tatt(23%) 420
Vet ikke(6%) 108
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De siste årene har imidlertid mine bestillinger fra Play.com blitt sjeldnere og sjeldnere. En naturlig forklaring på det er ganske enkelt at det generelle prisnivået på DVD og Blu-ray har blitt langt lavere, både over disk og via norske nettbutikker.

Play.com var heller ikke alltid like flinke til å matche knallprisene til mange av sine utenlandske konkurrenter, noe vi blant annet så da vi sammenlignet prisene til Play med Amazon og norske Platekompaniet.

Men kanskje minst like viktig var endringen Play.com gjorde i fjor sommer. Tidligere delte de nemlig alltid opp bestillingene og sendte dem enkeltvis, noe som gjorde det langt enklere for nordmenn å holde leveransene under den magiske 200-kroners grensen.

Vil grensen endres? Disse partiene vil øke 200-kronersgrensen

Den praksisen endret de imidlertid allerede i juni 2012, og dermed kunne du raskt ende opp med en sur ekstraregning på både moms og spedisjonsgebyr. For undertegnede endte det med at jeg gikk over til å kun kjøpe en film om gangen.

Les mer: Play.com slår sammen ordrene dine

Med andre ord: Vi tviler på at savnet blir spesielt stort. Uansett gjenstår det bare å si: Takk for alt Play.com, det var moro så lenge det varte, og til de som mister jobben: Lykke til!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer