Plommer bra for fordøyelsen

Plommen er en av de fruktene som er mest rik på antioksidanter. Den kommer som både søt og syrlig, og er bra for fordøyelsen og forebygger forstoppelse.

Publisert
Sist oppdatert

Plommer bra for fordøyelsen

Plommen er en av de fruktene som er mest rik på antioksidanter. Den kommer som både søt og syrlig, og er bra for fordøyelsen og forebygger forstoppelse.

Av dr. Bernt Rognlien

Plommen vokste opprinnelig vilt i Asia for over 2000 år siden. I dag dyrkes de i nesten alle land i den tempererte sone. Det finnes over to tusen plommesorter i alle størrelser, former, farger og smaker. Plommer tilhører rosefamilien og stammer opprinnelig fra tre hovedtyper, japanske, vestasiatiske og europeiske. Fargen på skallet kan variere fra blåsvart til fiolett, rødt, grønt og gult. Sesongen er lang og plommer er tilgjengelige det meste av året fra et eller annet sted i verden. Nå i august - september er det plomme tid her i Norge.

Allsidig frukt

Alle sorter har glatt skall med matt skjær og saftig fruktkjøtt med mye syre. Spiseplommer eller dessert plommer er ofte større enn såkalte matplommer og er søtere og meget saftige. Plommer som brukes i matlagningen er tørrere, med syrlig fruktkjøtt som er perfekt i paier og kaker. Vår vanligste plomme Victoria er både en god spisplomme og matplomme. Den ovale frukten med gult skall med rødlig skjær og søtt saftig fruktkjøtt egner seg til hermetisering, safting, sylting og til å spises naturell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer