Plugg igjen ørene på konsert

Skal du på festival i sommer? Da møter du kanskje Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom som vil redde hørselen din.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje opplevd det: Du står helt foran scenen og er helt i ekstase fordi du omsider får oppleve favorittbandet ditt live. Gleden varer imidlertid ikke lenger enn til neste dag når du våkner opp med sus i ørene og en akutt angst for hva du har gjort mot hørselen din.

Les også: Volumet opp, hørselen ned:

Dette vil Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom (HLFU) gjøre noe med.

- Vi vet at støyen på festivalene kan være skadelig, og vi vet at mange ikke er bevisst nok på det, sier ungdomskonsulent Sesilie Halland i HLFU.

Deler ut gratis propper

I sommer blir HLFU derfor å treffe på mange av de store festivalene, blant annet Quart, Øya, Norwegian Wood, Moldejazz og Nattjazzen i Bergen. Der skal de dele ut gratis ørepropper og fortelle publikum hvorfor det er viktig å ta vare på hørselen.

- Ungdommene som skal stå på standsene våre, er ungdom som har hørselsskade selv. Det er viktig fordi publikum da får se hva følgene kan bli, sier Halland.

Les også: Lærevansker med øresus:

Halland understreker at poenget ikke er å prøve å få festivalledelsen til å dempe lyden.

- Nei, dette gjør vi fordi mange festivaldeltakere har etterlyst en slik stand der folk kan få ørepropper, nettopp fordi det er noe mange ikke tenker på selv, sier Halland.

Ørene trenger pause

HLFUs støypatrulje skal reise rundt på norske festivaler også til neste år. Penger til øreproppene, campingvogn de skal reise rundt med og infomateriell får organisasjonen i form av prosjektmidler fra Helse og Rehabilitering.

Vil du unngå støyskader på konsert? Her er Hallands tre viktigste tips:

1. Ta pauser. Vær bevisst på at ørene trenger pause innimellom.

2. Ikke stå for nær høyttalerne, og gå vekk fra de områdene med mest støy.

3. Bruk ørepropper, særlig når du står nær høyttalerne, men også ellers fordi musikken som regel er høy overalt. Det finnes forskjellige ørepropper. Noen er de vanlige, rimelige, men det finnes også ørepropper som gjør at lyden filtrertes, slik at du får en bedre konsertopplevelse.

Les mer om HLFUs støypatrulje her:

Går du med MP3-spilleren døgnet rundt? Det kan også gi deg øresus, mener eksperter:

Fotomotasjen på forsiden er laget av Lene L. Nygaard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer