Plumbo til blodårene

Nå skal åreforkalkningene til pers. Danske forskere har utviklet et stoff som kan revolusjonere behandling av tette blodårer.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Danskene har utviklet en syntetisk variant av det gode kolesterolet som finnes i kroppen, HDL-kolesterol. Med navnet TripAI kan patentet bli til en helt ny og effektiv medisin mot åreforkalkninger

Blir lenger i blodetProfessor Søren Moestrup har ledet forskningen ved Institut for Medicinsk Biokemi ved Aarhus Universitet. Forsøk på dyr har vist at det kunstige proteinet kan bekjempe åreforkalkninger og forebygge blodpropper bedre enn noe annent kjent medikament.

Produktet TripAI er en samling av tre apo-AI-molekyler som utgjør de aktive stoffene i HDL-kolesterolet. Forsøkene viser at TripAI blir lengere i blodet enn de naturlige apo-AI og at kroppen kan tåle store mengder tilsynelatende uten bivirkninger.

Forsøkene viser også at proteinene ikke bare hidrer åreforkalkning men også kan redusere fettlaget på innsiden av blodårene med over 4 prosent.

Internasjonal oppsiktDet nye produktet er omtalt i den amerikanske legeforeningens magasin JAMA og i dagens utgave av danske Dagens Medisin. Og funnene har skapt stor oppmerksomhet i legekretser langt utenfor Danmark.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer