Plumbo til blodårene

Nå skal åreforkalkningene til pers. Danske forskere har utviklet et stoff som kan revolusjonere behandling av tette blodårer.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Danskene har utviklet en syntetisk variant av det gode kolesterolet som finnes i kroppen, HDL-kolesterol. Med navnet TripAI kan patentet bli til en helt ny og effektiv medisin mot åreforkalkninger

Blir lenger i blodet
Professor Søren Moestrup har ledet forskningen ved Institut for Medicinsk Biokemi ved Aarhus Universitet. Forsøk på dyr har vist at det kunstige proteinet kan bekjempe åreforkalkninger og forebygge blodpropper bedre enn noe annent kjent medikament.

Produktet TripAI er en samling av tre apo-AI-molekyler som utgjør de aktive stoffene i HDL-kolesterolet. Forsøkene viser at TripAI blir lengere i blodet enn de naturlige apo-AI og at kroppen kan tåle store mengder tilsynelatende uten bivirkninger.

Forsøkene viser også at proteinene ikke bare hidrer åreforkalkning men også kan redusere fettlaget på innsiden av blodårene med over 4 prosent.

Internasjonal oppsikt
Det nye produktet er omtalt i den amerikanske legeforeningens magasin JAMA og i dagens utgave av danske Dagens Medisin. Og funnene har skapt stor oppmerksomhet i legekretser langt utenfor Danmark.

Borean Pharma som eier patentet har allerede gått i dialog med et større legemiddelselskap for å utvikle et godkjent medikament. Men Danske Dagens Medisin vil ikke oppgi hvem dette store selskapet er.

Et kjent faktum er derimot at selskapet bak forsøkene, Esperion Therapeutic også har fått sin del av oppmerksomheten etter nyheten med TripAI. Seks uker etter at de første resultatene ble publisert ble selskapet kjøpt opp av legemiddelselskapet Pfizer for en pris på over en milliard dollar.

Mozon 10.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer