Strømpris januar 2021

Plutselig mye dyrere strøm

Den første uka i januar, økte strømprisen plutselig kraftig flere steder i landet, men i ett prisområde gikk den ned. Hvorfor får vi slike strømprishopp, og hva forklarer prisforskjellene i landet?

BACK TO REALITY: Som du ser, gikk spotprisen ganske mye opp første mandagen i januar i Sør- og Midt-Norge, mens i Nord-Norge var det faktisk en nedgang samtidig som vi kom tilbake til skole og jobb etter juleferien. Foto: NTB Scanpix/skjermdump
BACK TO REALITY: Som du ser, gikk spotprisen ganske mye opp første mandagen i januar i Sør- og Midt-Norge, mens i Nord-Norge var det faktisk en nedgang samtidig som vi kom tilbake til skole og jobb etter juleferien. Foto: NTB Scanpix/skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De første tre dagene av 2021 lå strømprisen på mellom 23 og 27 øre kilowattimen i hele landet, men fra nyårets første mandag, steg prisene kraftig - i alle fall noen steder i landet.

Ifølge kraftbørsen Nordpool gjorde strømprisen et hopp til 43 og 44 øre per kilowattime i Oslo, Bergen, Kristiansand, Molde og Trondheim, mens Tromsø faktisk hadde et prisdropp samtidig som skole og jobb startet opp igjen etter juleferien.

Tirsdag mellom klokka 17:00 og 18:00 er strømprisen oppe i 68 øre kilowattimen, mens snittprisen for hele tirsdagen ligger på mellom 48 og 49 øre per kilowattime i Sør- og Midt-Norge. Vi må tilbake til slutten av 2019 for å finne en dyrere enkeltdag.

Derfor øker prisen

Informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge forklarer at prishoppet i Sør- og Midt-Norge i hovedsak skyldes to faktorer:

  • Tørrere og kaldere vær med mindre nedbør til vannkraftproduksjon, og samtidig høyere strømforbruk til oppvarming.
  • I tillegg er juleferien over, hvorpå strømforbruket øker i mange bedrifter hvor det har vært lite aktivitet de siste ukene.

- Det er lite som tyder på at prisoppgangen blir langvarig, for det er ventet mildvær og mer nedbør flere steder i landet allerede fra helga, sier Øverås til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer