Strømpris januar 2021

Plutselig mye dyrere strøm

Den første uka i januar, økte strømprisen plutselig kraftig flere steder i landet, men i ett prisområde gikk den ned. Hvorfor får vi slike strømprishopp, og hva forklarer prisforskjellene i landet?

BACK TO REALITY: Som du ser, gikk spotprisen ganske mye opp første mandagen i januar i Sør- og Midt-Norge, mens i Nord-Norge var det faktisk en nedgang samtidig som vi kom tilbake til skole og jobb etter juleferien. Foto: NTB Scanpix/skjermdump
BACK TO REALITY: Som du ser, gikk spotprisen ganske mye opp første mandagen i januar i Sør- og Midt-Norge, mens i Nord-Norge var det faktisk en nedgang samtidig som vi kom tilbake til skole og jobb etter juleferien. Foto: NTB Scanpix/skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De første tre dagene av 2021 lå strømprisen på mellom 23 og 27 øre kilowattimen i hele landet, men fra nyårets første mandag, steg prisene kraftig - i alle fall noen steder i landet.

Ifølge kraftbørsen Nordpool gjorde strømprisen et hopp til 43 og 44 øre per kilowattime i Oslo, Bergen, Kristiansand, Molde og Trondheim, mens Tromsø faktisk hadde et prisdropp samtidig som skole og jobb startet opp igjen etter juleferien.

Tirsdag mellom klokka 17:00 og 18:00 er strømprisen oppe i 68 øre kilowattimen, mens snittprisen for hele tirsdagen ligger på mellom 48 og 49 øre per kilowattime i Sør- og Midt-Norge. Vi må tilbake til slutten av 2019 for å finne en dyrere enkeltdag.

Derfor øker prisen

Informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge forklarer at prishoppet i Sør- og Midt-Norge i hovedsak skyldes to faktorer:

  • Tørrere og kaldere vær med mindre nedbør til vannkraftproduksjon, og samtidig høyere strømforbruk til oppvarming.
  • I tillegg er juleferien over, hvorpå strømforbruket øker i mange bedrifter hvor det har vært lite aktivitet de siste ukene.
VEDFYRING: Det er kanskje et par ting du ikke er klar over når det gjelder fyring med ved. Video: Berit B. Njarga. Reporter/Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Det er lite som tyder på at prisoppgangen blir langvarig, for det er ventet mildvær og mer nedbør flere steder i landet allerede fra helga, sier Øverås til Dinside.

Ishavskraft tror at snittprisen på strøm i Sør-Norge blir på rundt 30 øre kilowattimen i år. Det er et forholdsvis normalt nivå sammenlignet med prisene tidligere i dette århundret, skriver E24.

En vanlig sørnorsk husholdning trolig må ut med 4000 kroner mer for strømmen i 2021 enn i 2020, ifølge Ishavskrafts anslag, hvilket betyr en strømregningen på rundt 19.000 kroner i år, inkludert strøm, nettleie og avgifter for en vanlig husholdning i Sør-Norge (regnestykket baserer seg på et årlig forbruk på 20.000 kilowattimer).

DAGSPRIS: På Nordpool kan du se strømprisen dag for dag, og én dag fram i tid fra ca. klokka 13:00. Det er tusen kilowatt i én megawatt, om du vil regne om. Foto: skjermdump
DAGSPRIS: På Nordpool kan du se strømprisen dag for dag, og én dag fram i tid fra ca. klokka 13:00. Det er tusen kilowatt i én megawatt, om du vil regne om. Foto: skjermdump Vis mer

Hva med prisforskjellene mellom sør og nord?

Områdeprisen i Nord-Norge er betydelig lavere enn i resten av landet akkurat nå, ifølge Nordpool-tallene.

- Det henger sammen med unormalt høye temperaturer i nord og dermed lavere strømforbruk. Kraftlinjene sørover og til Sverige klarer ikke å ta unna overskuddskraften, som presser prisene ned, forklarer Øverås.

BRANNFARE: Langvarig tilkobling av strømkrevende utstyr med skjøteledninger anbefales ikke. Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Små marginer

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight (tidligere Wattsight), legger til at det fortsatt rikelig med vann i magasinene i Nord-Norge, samt at de har nok produksjonskapasitet, slik at de altså har en vesentlig lavere strømpris i nord enn i områdene rundt - i alle fall foreløpig.

- Men, det er små marginer som gjør at Nord-Norge fort kan oppnå samme pris som de andre områdene om det blir ytterligere forbruksøkning i dette området også, sier Lilleholt til Dinside.

- Disse svingningene og prisforskjellene er relativt normale som et resultat av ressurssituasjonen i et prisområde til enhver tid og været som gjelder for det enkelte området en gitt periode, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer