PMS kan behandles

Livet synes svart, du kjefter og bråker for småting. Hvis du føler det slik i dagene før menstruasjon, kan du lide av PMS - premenstruell spenning.

Publisert
Sist oppdatert

Av Gro Nylander Overlege

For en tid tilbake hadde jeg en ny pasient på kontoret. Vi kan kalle henne Mette. Hun hadde bedt om time så fort som mulig, fordi hun mente at hennes gynekologiske problem holdt på å ødelegge ekteskapet

”Du er ikke til å være i hus med!” hadde mannen hennes ropt. ”Jeg holder ikke ut å leve sammen med to skiftende kvinner!” Første halvdel av måneden er du den gode jenta jeg giftet meg med, men så begynner du å forandre deg og blir rene heksa.

Mette lider av PMS, premenstruelt syndrom eller spenning, disse ubehagelige forandringene som rammer så mange kvinner før menstruasjonen inntreffer. Pre betyr som kjent før eller forutgående.

Mette hadde i alle år kjent seg øm i brystene og oppblåst i magen, fått kviser og vært plaget av hodepine i økende grad den siste uken før menstruasjon. Det syns hun var til å bære. Det verste for henne og omgivelsene var at hun ble så ute av balanse psykisk.

”Jeg våkner og syns livet er svart, enda jeg var helt fornøyd med det i går. Jeg blir kjempeirritabel, kjefter og bråker for småting, gruer og blir engstelig for slikt som jeg ellers takler på strak arm. Jeg orker ikke at noen tar i meg. Både mannen min og ungene vet at det er best å ligge unna i de dagene. Stort sett har han ledd av meg og vært ganske overbærende, men det er akkurat som om det blir verre i stedet for bedre, og nå er han lei. Det er jo jeg og, jeg prøver å være grei, men dette er noe jeg ikke styrer selv! Jeg har lest om at kvinner oftere begår kriminelle handlinger premenstruelt”, fortalte hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.