Poesi mot høyt blodtrykk

Dikt og rytme er bra for deg. En bestemt verseform kan senke pustefrekvensen og gi deg bedre blodtrykk.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste som leser poesi gjør det nok mest ut ifra en personlig glede over dikterkunsten. Men nå viser forskning at diktlesning også kan gi deg bedre helse.

Og poesien er spesielt gunstig om du sliter med høyt blodtrykk. Rytmen i versene kan nemlig synkronisere pusten med hjerterytmen og gi bedre lungekapasitet og et lavere blodtrykk.

Klassiske diktDet er tyske forskere som nå har undersøkt effekten av å lese klassisk poesi. En gruppe deltakere skulle gå i en rolig rytme mens de forsøkte tre forskjellige pusteteknikker.

Den første øvelsen var spontan pust slik man vanligvis bruker åndedrettet. Deretter ble deltakerne bedt om å puste etter et bestemt skjema. Til slutt skulle de lese høyt fra Homers Odysse som er skrevet i en rytme som kalles hexametrisk - en rytme med seks takter.

Målinger viste at de to førsteforsøkene ga ingen eller små utslag på ko-ordinasjonen mellom pust og hjerterytme. Men ved høytlesningen opplevde deltakerene at de pustet saktere og mer i rytme med hjertet.

Lavere blodtrykkDoktor Dirk Cysarz og de andre forskerne mener dette skyldes den spesielle rytmen i Odysseen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer