Politi og elefanter, glemmer aldri!

Har du i løpet av ditt liv begått en straffbar handling og fått bot, fengselsstraff eller blitt anmeldt? Da skal du vite at politiet har like god husk som elefanten. Handlingen din blir ikke glemt, selv ikke etter din død. Med andre ord, du er i politiets mappe til evig tid.

Publisert

Er du en av hundretusener av nordmenn som en eller annen gang har gjort noe som ikke burde gjort? Ble du for eksempel i din ville ungdom anmeldt for å ha kastet snøball på naboens bil? - ja, da er disse opplysningene å finne i politiets arkiver. Her blir nemlig ingenting glemt. Opplysninger om selv den minste forbrytelse blir liggende i politiets arkiver til evig tid. Eneste unntak er i saker som er oppgjort gjennom forenklede forelegg.

- Joda, det stemmer dette, bekrefter ekspedisjonssjef i justisdepartementets politiavdeling Magnar Aukrust overfor DinSide. - Jeg er faktisk, ehhh…, selv å finne i disse registre, innrømmer han noe spakt.

Aukrust er snar med å forklare at det slett ikke er uvanlig for politifolk å bli anmeldt i forbindelse med arbeide i ulike typer politisaker, enten som pågripere, vitner eller i forbindelse med avhør og saksbehandling.

Strafferegisteret og bøteregisteret

I hovedsak er det to registre hvor politiet lagrer alle fakta om dine og mines feilskjær her i livet. Det er strafferegisteret og bøteregisteret. Kjært barn har mange navn og det første går derfor også under navnet sentralt straffe- og politiopplysningsregister eller SSP-registeret. Bøteregisteret kalles også bot- og prikkregisteret eller politiets sentrale bøteregister.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer