Politiet advarer: - De er frekke

Øst politidistrikt advarer mot svindelmetoden.

PASS PÅ: Foto: Med svindelmetoden spoofing har det sett ut som svindlerne har ringt fra politiets sentralbord. Trond Reidar Teigen / NTB
PASS PÅ: Foto: Med svindelmetoden spoofing har det sett ut som svindlerne har ringt fra politiets sentralbord. Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi får jevnlig slike saker, men akkurat nå har det vært en liten topp igjen. Det går utover tilliten til politiet. Det er veldig leit. De er frekke, men det er jo slike svindlere, forteller fagleder for politiets nettpatrulje i Øst politidistrikt, Jostein Dammyr, til Romerikes Blad.

Avisa har vært i kontakt med en romeriking, som ble utsatt for et svindelforsøk fra et nummer som tilhører sentralbordet til politiet.

Oppringeren hevdet at noen hadde tatt opp et lån på 250 000 kroner i romerikingens navn og rådet personen om å ikke snakke med noen om det angivelige ID-tyveriet, siden saken var taushetsbelagt.

Ber aldri om BankID

Med svindelmetoden spoofing kan svindlerne utgi seg for å kontakte deg fra et norsk nummer eller en trygg IP-adresse.

Det er langt fra første gang politiet hører om svindelmetoden.

- Vi har fått noen henvendelser fra folk som har blitt oppringt på dette nummeret. De utgir seg for å være fra politiet og spoofer nummeret vårt og prøver å bygge tillit. De sier at du er i ferd med å bli utsatt for ID-tyveri, banksvindel eller at noe er galt med nettbanken din, og at politiet er der for å hjelpe dem. Da får folk kanskje litt panikk og tenker at de vil ha hjelp, sier Dammyr.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Han forklarer videre at svindlerens mål er å lure offeret til å gi fra seg BankID slik at nettbanken kan tappes for penger.

- Verken politiet eller noen andre vil be deg om å bekrefte BankID. Har man blitt svindlet eller godtatt BankID, vil jeg anbefale å ringe banken for å stoppe transaksjonen.

- Slett den

I oktober skrev DinSide om tre kvinner som hadde blitt oppringt av noen som hevdet å være fra Økokrim.

- Nummeret som kommer opp, er Økokrims nummer, men dette er selvfølgelig manipulert, fortalte operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt til DinSide.

Tidligere i mai gikk Kripos ut å advarte mot svindel. Det skyldes at mange hadde rapportert at de har fått e-post fra Kripos

- Vi ønsker å advare om at dette er forsøk på svindel. Disse e-postene er ikke sendt fra Kripos. Hvis du mottar en slik e-post, så kan du bare slette den.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer