Svindelforsøk på Vestlandet:

Politiet advarer: - Legg på!

Tre kvinner ved navn Halldis ble søndag forsøkt svindlet av en person som hevdet å ringe fra Økokrim. Vest politidistrikt advarer.

ADVARER: Vest politidistrikt går ut og advarer befolkningen mot svindelforsøk søndag kveld. Tre kvinner ved navn Halldis skal ha blitt forsøkt svindlet av noen som hevder å være fra Økokrim. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
ADVARER: Vest politidistrikt går ut og advarer befolkningen mot svindelforsøk søndag kveld. Tre kvinner ved navn Halldis skal ha blitt forsøkt svindlet av noen som hevder å være fra Økokrim. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vest politidistrikt har i løpet av søndagen mottatt tre likelydende meldinger om svindelforsøk, og har i den forbindelse gått ut med en advarsel.

- Det er ikke ofte at politiet oppfordrer publikum til å være uhøflige, men i dette tilfellet er det greit å bare legge på røret, sier operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt til Dagbladet.

Politiet forteller at ingen av de tre melderne har latt seg lure, men kan ikke utelukke at det er mørketall. Svindelforsøkene politiet advarer mot, har forløpt seg på samme måte.

Dette har skjedd

Minst tre kvinner ved navn Halldis har søndag blitt oppringt av noen som hevder å være fra Økokrim.

- Nummeret som kommer opp, er Økokrims nummer, men dette er selvfølgelig manipulert, sier operasjonsleder Hellesund.

Videre har en mann, som i de tre tilfellene Vest politidistrikt kjenner til, presentert seg selv som «Martin».

- «Martin» skal så ha fortalt kvinnene at noen har opprettet en konto i deres navn, og har så bedt om å få ut personnummer og koder til bank-ID og liknende, sier operasjonslederen.

UNNGÅ VASKETABBEN: Vaskeekspertens råd er å sjekke med hånden før du setter på en maskin med klær. Video: Embla Hjort-Larsen- Vis mer

- Går i bølgedaler

Vest politidistrikt kan ettertrykkelig avkrefte at det er Økokrim som har ringt kvinnene.

- Dette er ikke en arbeidsmetode Økokrim bruker. Vi vet fra erfaring og våre systemer at dette er en svindelmetode som går i bølgedaler i hele Norge. I dag er det tydeligvis innbyggerne i Vest politidistrikt som er blitt utsatt, sier operasjonslederen.

Han forteller at han ikke kjenner grunnen til at svindlerne har forsøkt å lure kvinner ved navn Halldis.

- Det er selvfølgelig påfallende, men årsaken kjenner vi ikke til.

SPYLERVÆSKE: Dette tipset bør du virkelig prøve neste gang du fyller på med spylervæske, spesielt om du sliter med at det blir mye søl! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis A. Hagbru og Håvard Bjørnerem. Vis mer

Politiet: Gjør dette

Ingen av de tre melderne som gjorde Vest politidistrikt oppmerksomme på svindelforsøkene, har blitt svindlet, forteller operasjonslederen.

Han kan ikke utelukke at det er mørketall.

- Fra tidligere erfaring kan noen selvfølgelig i hurten og styrten ikke ha tenkt seg om og gitt fra seg informasjon, sier operasjonslederen.

På vegne av politiet kommer han deretter med en generell oppfordring til alle som mottar henvendelser der noen i den andre enden ber om personlig informasjon som man selv bruker for å få tilgang til banken.

- Legg på røret. Og hvis man i et svakt øyeblikk oppgir slik informasjon, er det viktig å ringe banken din med en gang og sperre de berørte kontoene og kortene. Lider man tap, bør du også kontakte banken og vurdere en anmeldelse, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer