Svindel

Politiet advarer mot jobbsøker-bedrageri

Slik går svindlerne fram for å utnytte de som søker ny jobb - og de som skal ansette dem.

SVINDELKAVALKADE: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige, og i saken under kan du lese om en ny type omfattende jobbsøker-svindel Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert

De siste månedene har politiet i flere distrikter mottatt anmeldelser knyttet til nettrelaterte bedrageri mot søkere til stillinger hos ulike arbeidsgivere, skriver politiets nettpatrulje Sør-Øst i et Facebook-innlegg.

- Utspekulert

Det er ikke lenge siden Dinside omtalte denne typen svindel sist, etter tips fra et forsikringsselskap:

- Denne svindelformen er utspekulert og skummel for de mange som søker ny jobb i disse dager, sa Tron Ingebrigtsen, ansvarlig for IT-sikkerhet i Frende Forsikring den gang, og la til:

- Svindlerne går direkte på håpefulle mennesker som enten søker drømmejobben, eller som har mistet jobben under pandemien.

Her kan du lese hele saken:

Slik foregår jobbsøker-svindel

På Facebook forklarer politiet hvordan svindlerne går fram for å lure både de som driver med rekruttering og de som søker på stillingene:

  • Ledere med ansvar for rekrutteringsprosesser lures ved phishing - altså digital snoking hvor det «fiskes» etter passord eller kredittkortnummer - til å gi fra seg påloggingsinformasjon til rekrutteringssystemet.
  • Svindlerne henter dermed ut personinformasjon om søkerne - og forbereder et nytt phishing-angrep mot dem. De sender for eksempel jobbsøkerne en SMS, hvor de inviterer til intervju og ber dem om å bekrefte intervjuet ved å følge ei lenke.
  • Dersom de håpefulle jobbsøkerne følger lenka, tas de til ei nettside som ligner rekrutteringssystemet, hvor de bes om å bekrefte med BankID.
  • Legger de inn data i BankID-vinduet, som er falskt, leses informasjonen av svindlerne og brukes til å logge på søkerens konto/nettbank, uten at søkeren ser dette.
  • Deretter får jobbsøkerne en bekreftelses-SMS med tidspunktet for intervjuet.
  • Seinere oppdager søkerne selvfølgelig at penger er borte fra kontoen deres, da de gjerne er overført til en kryptovekslingstjeneste eller tjeneste for overføring til utlandet.

Gått i fella? Gjør dette!

Har du vært så uheldig å gå rett i svindel-fella beskrevet over, er du ikke alene i og med at politiet har fått flere henvendelser om dette i det siste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer