Svindel

Politiet advarer mot jobbsøker-bedrageri

Slik går svindlerne fram for å utnytte de som søker ny jobb - og de som skal ansette dem.

SVINDELKAVALKADE: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige, og i saken under kan du lese om en ny type omfattende jobbsøker-svindel Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert

De siste månedene har politiet i flere distrikter mottatt anmeldelser knyttet til nettrelaterte bedrageri mot søkere til stillinger hos ulike arbeidsgivere, skriver politiets nettpatrulje Sør-Øst i et Facebook-innlegg.

- Utspekulert

Det er ikke lenge siden Dinside omtalte denne typen svindel sist, etter tips fra et forsikringsselskap:

- Denne svindelformen er utspekulert og skummel for de mange som søker ny jobb i disse dager, sa Tron Ingebrigtsen, ansvarlig for IT-sikkerhet i Frende Forsikring den gang, og la til:

- Svindlerne går direkte på håpefulle mennesker som enten søker drømmejobben, eller som har mistet jobben under pandemien.

Her kan du lese hele saken:

Slik foregår jobbsøker-svindel

På Facebook forklarer politiet hvordan svindlerne går fram for å lure både de som driver med rekruttering og de som søker på stillingene:

  • Ledere med ansvar for rekrutteringsprosesser lures ved phishing - altså digital snoking hvor det «fiskes» etter passord eller kredittkortnummer - til å gi fra seg påloggingsinformasjon til rekrutteringssystemet.
  • Svindlerne henter dermed ut personinformasjon om søkerne - og forbereder et nytt phishing-angrep mot dem. De sender for eksempel jobbsøkerne en SMS, hvor de inviterer til intervju og ber dem om å bekrefte intervjuet ved å følge ei lenke.
  • Dersom de håpefulle jobbsøkerne følger lenka, tas de til ei nettside som ligner rekrutteringssystemet, hvor de bes om å bekrefte med BankID.
  • Legger de inn data i BankID-vinduet, som er falskt, leses informasjonen av svindlerne og brukes til å logge på søkerens konto/nettbank, uten at søkeren ser dette.
  • Deretter får jobbsøkerne en bekreftelses-SMS med tidspunktet for intervjuet.
  • Seinere oppdager søkerne selvfølgelig at penger er borte fra kontoen deres, da de gjerne er overført til en kryptovekslingstjeneste eller tjeneste for overføring til utlandet.

Gått i fella? Gjør dette!

Har du vært så uheldig å gå rett i svindel-fella beskrevet over, er du ikke alene i og med at politiet har fått flere henvendelser om dette i det siste.

Så, har du havnet i ulykka, ta kontakt med banken umiddelbart og forklar hva som har skjedd, oppfordrer politiets nettpatrulje.

I tillegg bør du ved hjelp fra egen bank eller egenhendig, kontakte mottakerbanken eller eier av kontoen pengene er overført til, såfremt det er mulig.

Politiet oppfordrer deg også til å anmelde forholdet, samt ta vare på aktuelle e-poster, SMS-er og eventuelle overføringsdokumenter fra banken, slik at alt kan dokumenteres.

Forebygg jobbsøker-svindel

Avslutningsvis anbefaler politiet også at de som står bak stillingsannonsene om å opplyse potensielle søkere om at de aldri ber om BankID-informasjon i søknadsprosessen

Eieren av rekrutteringssystemet som er benyttet i politiets saker jobber også med sikkerhetstiltak for begrense mulighetene framover, men det finnes mange system, og det vil derfor ta tid å gjøre alle kjent med denne typen bedrageri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer