Politiet om ny pass-svindel på SMS

Politiet advarer mot SMS-svindel

«Vi er kjent med at bedragere i disse dager sender ut SMS, tilsynelatende i forbindelse med bestilling av pass, hvor man blir bedt om å fylle ut et skjema ved å klikke på en lenke i meldingen. Ikke klikk på lenken!»

SLIK SKAL EN SMS FRA POLITIET SE UT: Politiet ber deg aldri om å oppgi sensitiv informasjon på en tekstmelding. Sjekk avsendernummeret, eventuelle lenker og svar for all del ikke med å oppgi person-, pass- eller bankkonto-nummer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SLIK SKAL EN SMS FRA POLITIET SE UT: Politiet ber deg aldri om å oppgi sensitiv informasjon på en tekstmelding. Sjekk avsendernummeret, eventuelle lenker og svar for all del ikke med å oppgi person-, pass- eller bankkonto-nummer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Det skriver politiet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Får du en tekstmelding fra det som kan se ut som politiet eller andre offentlige etater, er det alltid viktig å sjekke avsenders nummer, advarer politiet.

I dette tilfellet er det et +372-nummer som har sendt meldingen. 372 er imidlertid landkoden for Estland.

PHISING: Slik ser tekstmeldingen politiet advarer mot ut.
PHISING: Slik ser tekstmeldingen politiet advarer mot ut. Vis mer

Dette er phising

  • Phising blir på norsk også kalt nettfiske eller phiske.
  • Det er en betegnelse på digital snoking eller «fisking» etter sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortnummer.
  • Uttrykket kommer fra engelsk fishing, der f-en er erstattet med «ph», som er vanlig hackersjargong.

Ser ekte ut

Vært oppmerksom på at politiet aldri vil ikke be mottakere svare eller legge igjen informasjon gjennom en tekstmelding. Etaten sier dette er et forsøk på phishing, der uvedkommende forsøker å stjele til seg sensitiv informasjon fra mottakeren.

Politiet oppfordrer til å sjekke eventuelle nettadresser det linkes til. Vær oppmerksom på at det kan være falske nettsider, som ved første øyekast også kan se ekte ut.

Politiet opplyser videre at ikke noen av politiets systemer er påvirket, og at dersom du mottar en slik SMS i forbindelse med at du har bestilt time til nytt pass, er dette rent tilfeldig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer