Politiet advarer om svindel

- Dette er åpenbare forsøk på svindel, sier politiet.

Publisert
Sist oppdatert

Agder politidistrikt har onsdag kveld mottatt tre telefoner der folk i Arendalsområdet har blitt oppringt fra noen som hevder å være fra politiet, og som ringer i forbindelse med bank-problemer.

- Dette er åpenbare forsøk på svindel da verken bank eller politi vil ringe noen og be om personlige opplysninger, skriver politiet på X.

- Kall det en klassiker, sier operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt til DinSide.

Neste trinn på raketten er å få lurt ut noe sensitiv informasjon av personene som blir oppringt, forteller han.

- Men folk har heldigvis ikke gått på limpinnen. I det ene tilfellet hadde vedkommende bedt om dokumentasjon på at det virkelig ringte fra politiet, men da hadde personen i andre enden bare lagt på.

Operasjonslederen forteller at svindlerne gjerne benytter seg av helt uskyldige og uvitende personers telefonnummer. Det vil si, svindlerne får det til å se ut som at de ringer fra dette nummeret, men ringer i virkeligheten fra et helt annet.

- Det riktige å gjøre er å legge på og blokkere nummeret, sier Odde.

Svindlere har også vært på telefonen til Kristiansand onsdag kveld, med en litt annen framgangsmåte.

- Der var det noen som utga seg for å være fra et firma, og som ringte angående noe pakkehenting, og som sendte en link. Vedkommende hadde gått inn på denne linken og mistet noe penger, forteller Odde.

- Det er et hav av muligheter for å bli svindlet og lurt, så rådet er å være utrolig skeptisk til aktører som ikke kan verifiseres. Får du noe fra Posten eller andre pakkeleverandører, men vet at du ikke har bestilt en pakke, da er det svindel.

Operasjonslederen er imidlertid klar over at det kan være vanskelig å ikke gå i fella, ettersom metodene blir stadig mer utspekulerte og omfattende.

- Jeg kjenner selv personer som er særdeles oppegående, men kanskje litt småstressa, og som har gått på en smell, sier han.