Politiet skal sende deg SMS

Fra og med i høst skal politiet sende SMS til de som har pass som snart utløper.

SMS-VARSEL: Innlandet politidistrikt tester nå ut å sende SMS til de som har pass som snart utløper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SMS-VARSEL: Innlandet politidistrikt tester nå ut å sende SMS til de som har pass som snart utløper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Uendelige køer for å få bestilt pass i tide til sommerferien har vært mer regelen enn unntaket de siste årene. I februar i fjor kunne NTB fortelle at politiet ville løse passproblemene med å sende en SMS til de som har et pass som snart utløper.

Nå er de igang med et politiarbeid for å finne ut hvordan dette skal løses i praksis.

SMS fra i høst

- Politiet skal i løpet av høsten begynne å sende ut SMS til innbyggere som har pass som utløper, sier Arne Isak Tveitan, leder for ID-seksjonen i Politidirekoratet til Dinside.

Han forteller at alternative tekniske løsninger for dette er under planlegging, og at det er for tidlig å anslå et eksakt tidspunkt for lansering av denne tjenesten.

- I Innlandet politidistrikt pågår det et pilotarbeid med manuell utsendelse av SMS til innbyggere som har pass som utløper. Hensikten med piloten er å skaffe kunnskap om hvordan mottakerne av SMS agerer som følge av slik varsling, forteller Tveitan.

God respons

Innlandet politidistrikt er i gang med å teste ut utsending av SMS til de som har pass som snart utløper.

Avsnittsleder Tom Rune Lien forteller Dinside at de manuelt har sendt ut SMS-er i oktober til folk i Lillehammer hvor passet går ut i april og mai, til folk i Elverum i november og desember, og Gjøvik i januar.

- Vi har hatt ganske god respons, rundt 16 prosent av de voksne i Lillehammer, og 26 prosent av de i Elverum som har mottatt SMS-en har bestilt passtime, forteller Lien.

SMS-en informerer om at personen har et pass som er i ferd med å gå ut, og at de har mulighet til å bestille ny time for bestilling av pass – med lenke til bestillingssiden.

Målet er ifølge Lien å se om dette kan være med på å flate ut pågangen.

- Vi har høysesong fra mars til juli og da blir pågangen så stor at det blir lange køer på bestilling av timer. Samtidig er det mange fridager i denne perioden, noe som gjør at pågang fra Oslo og omegn blir større.

Han tror det er viktig at en slik SMS sendes ut så tett innpå utløpsdatoen til passet som mulig, og ikke et helt år i forveien, slik justisministeren foreslo i fjor.

- Med unntak av i høysesongen bør ikke denne SMS-en sendes ut senere enn 3 måneder før passet utløper, tror Lien

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer