Hvilke politiske partier er for høyere pantesatser?

Politikerne ønsker seg mer i flaskepant

Alle unntatt FrP og Høyre heier på mer, 30 år etter pantesatsen ble satt.

MER I PANT: De fleste politikere vil nå øke panten. Men Høyre «støtter dagens satser», og FrP vil ikke si stort. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
MER I PANT: De fleste politikere vil nå øke panten. Men Høyre «støtter dagens satser», og FrP vil ikke si stort. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor gratulerte Dinside våre lesere: Pantesatsen fylte da 30 år.

Satsen på 1 krone for småflaskene ble nemlig innført samme år som IBM lanserte sin første bærbare datamaskin, Tsjernobyl-ulykken rystet verden og statsminister Kåre Willoch gikk av: 1986.

2,50 kroner for store flasker ble innført året Intel leverte den første Pentium-prosessoren, Frank Zappa døde og Gro Harlem Brundtland vant valget: 1993.

Mange har ønsket å øke den siden den gang, men ingenting har skjedd.

Kan det skje noe etter stortingsvalget? Hva mener egentlig politikerne om panten?

De fleste er for

Dinside har spurt alle de største, norske partiene hva de ønsker seg.

  • Senterpartiet, Venstre, SV, Rødt og MDG er klare på at de vil øke panten.
  • Arbeiderpartiet og KrF sier de er positive til å øke panten.
  • Høyre støtter dagens satser, men FrP ikke vil si noe mer enn at de ikke har programfestet noen endringer.

En samlet venstreside og sentrum er altså positive til å gjøre noe med panten.

Vinner de valget, kan vi derfor forvente at de minst gjør alvor av forslaget Miljødirektoratet har ute på høring: Å øke pantesatsene til 2 og 3 kroner. Vinner høyresida, er det kanskje mindre grunn til å holde pusten.

Under ser du hva alle partiene svarer.

MER PENGER: Mange politiske partier mener lappen fra panteautomaten bør gi deg mer. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
MER PENGER: Mange politiske partier mener lappen fra panteautomaten bør gi deg mer. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Senterpartiet: - Vil øke

- Senterpartiet har programfestet at vi ønsker at dagens pantesatser oppjusteres vesentlig for å øke returgraden. Vi ønsker å komme frem til effektive og fornuftige miljøløsninger sammen med bryggeribransjen, skriver medierådgiver Lars Vangen Senterpartiet til Dinside.

Venstre: - Vil øke

- Venstre vil vil øke flaskepanten og innføre flere pante- og returordninger for varer og emballasje, spesielt plast. Vi vil også utvikle et nordisk samarbeid om pant slik at det blir mulig å pante flasker fra utlandet i Norge, skriver stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn i Venstre til Dinside.

SV: - Vil øke

- Vi ønsker å øke panten på flasker og bokser. Denne har stått stille veldig lenge, og bør økes for å sikre at panteandelen opprettholdes, skriver finanspolitisk talsperson Snorre Valen i Sosialistisk Venstreparti (SV) til Dinside.

Rødt: - Vil øke

- Vi vil øke dem. De har ikke blitt indeksjustert på lenge, skriver kontorleder Ole Mjelstad i Rødt til Dinside.

MDG: - Vil øke

- Vi vil øke flaskepanten til fem kroner og innføre panteordninger for flere typer produkter, for eksempel mobiltelefoner og fritidsbåter, skriver kommunikasjonssjef Sindre Buchanan i Miljøpartiet de Grønne (MDG) til Dinside.

Arbeiderpartiet: - Positive

- Vi er positive til å vurdere tiltak som kan bidra til økt gjenbruk av drikkevareembalasje, skriver politisk rådgiver Lars Raaum i Arbeiderpartiet til Dinside.

KrF: - Positive

- Hvor stor pantesatsene på flasker og bokser skal være, er ikke diskutert grundig i KrF den siste tiden. Men vi ser at satsene ikke er endret på flere år, og er åpne for å vurdere dette. Det er viktig at satsene er tilstrekkelig til å oppnå ønsket effekt, skriver stortingsrepresentant Hans Olav Syversen i Kristelig Folkeparti (KrF) til Dinside.

FRP: - Ikke programfestet

- Fremskrittspartiet har ikke programfestet å gå inn for å øke pantesatsene de neste fire årene, skriver informasjonsleder Kristian P. Larsson i Fremskrittspartiet (FrP) til Dinside.

Høyre: - Støtter dagens

- Høyre støtter dagens satser, skriver finanspolitisk seniorrådgiver Morten Skauge i Høyre til Dinside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer