Pollen demper PMS

Premenstruell spenning (PMS) rammer hver fjerde kvinne og deres omgivelser hardt. Det har til nå vært lite hjelp å få mot PMS, men redningen kan henge i trekronene og vokse på åkrene.

Publisert
Sist oppdatert

Kvinner i fruktbar alder plages av PMS på ulikt vis. Plagene setter inn noen dager før menstruasjon. Vektøkning er vanlig, og hodepine og humørsvingninger rammer tusenvis av norske kvinner hver måned.

Humørsvingningene kan være vanskelige å kontrollere, og de kan være en plage for omgivelsene.

Kvinner har prøvd hormonbehandling, antidepressiva og beroligende medisiner med vekslende hell. Men verken skolemedisin eller naturmedisin har til nå dokumentert en overbevisende effekt mot PMS.

Nå viser ny norsk forskning viser at ekstrakt fra pollen kan hjelpe.

101 norske kvinner med regelmessig menstruasjon og PMS deltok i den fire måneder lange studien som ble ledet av lege Gerhard Gerhardsen, spesialist i allmennmedisin.

Norsk forskningInternasjonalt er det definert 10 symptomer på PMS, og hver fjerde kvinner får alvorlige plager.

- I studien fant vi at pollenekstrakt hjalp halvparten av kvinnene som slet med irritabilitet og sinne. For de fleste kvinner er humørsvingningene det største problemet, derfor er resultatene av studien spesielt oppløftende, sier Gerhardsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.