Pollen gir håp for menn med måne

Svenske forskere har utviklet en gelé med pollen som kan motvirke håravfall hos menn. Forskning fra Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Gøteborg viser at det får håret til å vokse igjen hos over halvparten av alle tynnhårede.

Publisert
Sist oppdatert

Det anslås at omtrent 500.000 nordmenn sliter med uønsket hårtap. Ved 35 års alder vil to av fem norske menn ha en viss grad av redusert manke. Den vanligste grunnen til hårtap er en hormonell prosess som skjer i kroppen etter hvert som vi blir eldre, og det er det mannlige kjønnshormonet testosteron som har skylden.

Testosteronet omdannes i kroppen til et nytt hormon, dihydrotestosteron (DHT), som lagres i hodebunnen. Dette fører til forkalkninger, og vil igjen resultere i redusert blodtilførsel, samtidig som det gjør at hårsekkene reduseres. Hvert enkelt hår blir tynnere, vokser mindre, og mister farge. Prosessen vil normalt fortsette til hårstrået ikke lenger eksisterer.

Fenomenet at håret forsvinner er ofte arvelig - så om din far har mistet mye hår er risikoen stor for at du også vil oppleve det samme - men det kan også finnes andre årsaker til at håret faller av. Jernmangel, stress, bruk av medikamenter og soppinfeksjoner i hodebunnen er noen av dem.

Det er en del å gjøre med hårtapet, og kjente metoder er hårtransplantasjon, som kan ha et relativt godt resultat men krever en velholdt lommebok og flere operasjoner, tupé, som omtrent 20.000 menn bruker, en del reseptbelagte behandlinger og forskjellige hårkurer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer