Pollen hjelper mot natt-tissing

Menn som må tisse ofte og går på do flere ganger om natten har prostataproblemer. Undersøkelser viser at 4 av 5 menn over 60 år har grader av godartet forstørret prostata, men få gjør noe med det.

Publisert
Sist oppdatert

Pollen hjelper mot natt-tissing
Menn som må tisse ofte og går på do flere ganger om natten har prostataproblemer. Undersøkelser viser at 4 av 5 menn over 60 år har grader av godartet forstørret prostata, men få vet hva de skal gjøre med det.

SOVER OM NATTEN: Tidligere SAS-pilot Stefan G. Rasmussen ble kvitt prostataproblemer med et naturpreparat med pollen.Av og Bernt Rognlien

Stadig trang til å late vannet, følelsen av at blæren ikke er tømt etter at du har tisset, vansker med å komme i gang med tissingen, dårlig kraft på strålen og at du kan være plaget med etterdrypp - alt dette skyldes en forstørret prostata.

Forekomsten av prostatakreft er 7 ganger så stor i Norge som i Japan, den store forskjellen skylles blant annet flere livsstilsfaktorer som disponerer for utvikling av prostatakreft.

Kostholdsfaktorer som disponerer for prostatakreft er kolesterolrik mat og mye animalsk fett. Kosthold rikt på grønnsaker og soyaprotein kan forebygge prostataplager.

Det finnes mange måter å behandle en godartet prostataforstørrelse på, blant annet med medisiner, mikrobølger og operasjon.

Pollen
Et av de siste tilskuddene på stammen er kosttilskudd med pollen. I følge en undersøkelse som er publisert i tidsskriftet British Journal of Urology, påvirker pollenpreparatet Poltit, som blir produsert i Sverige og finnes i helsekostbutikker her i landet, muskulaturen i blæren slik at blæren tømmes lettere.

Det påvirker også muskulaturen i urinrøret, slik at passasjen i urinrøret blir mer åpen og det blir lettere å late vannet.

I følge Natumin Pharma, som markedsfører produktet i Norge, påvirker ikke pollenpreparatene luftveiene, og kan brukes av pollenallergikere.

En som har hatt gode erfaringer med denne behandlingen er tidligere SAS-pilot Stefan G. Rasmussen, som mange husker som helten fra den dramatiske flyulykken i Stockholm i 1991, hvor utrolig nok alle passasjerene overlevde.

Stefan er i dag 56 år gammel, er pensjonert som flyger, og jobber som kommunal politiker i hjemlandet Danmark. Han har i flere år vært plaget med godartet forstørret prostata.

- Jeg våknet åtte ganger hver natt fordi jeg skulle på toalettet. Jeg fikk aldri en hel natts søvn og livskvaliteten var sterkt redusert. Å ha med seg to skift med underbukser på fest, fordi du vet du kommer til å lekke, er lite morsomt, sier han til Mozon.

- Jeg kunne knapt kjøre to mil uten å ha en tissepause. I tillegg var jeg plaget med etterdrypp, og måtte ofte skifte underbukse både to og tre ganger i løpet av et selskap fordi jeg var så redd for at det skulle lukte tiss av meg.

Tabu
Stefan ble introdusert for pollenpreparatet Poltit gjennom en kamerat i helsekostbransjen, som hadde lagt merke til at Stefan slet med hyppige besøk på toalettet.

- For oss menn er det ikke bare å snakke om slike ting, men jeg er veldig takknemlig for at min kamerat tok tak i problemet.

Han merket bedring etter halvannen ukes bruk.

- Plutselig kunne jeg kjøre og kjøre uten å måtte stoppe for å gå på toalettet. Ettersom tiden gikk ble det også færre og færre nattlige toalettbesøk, og jeg kunne nesten sove hele natten gjennom. Og det er kona mi glad for. Hun var også svært plaget av å stadig bli vekket da jeg gikk opp av sengen for å tisse.

- Jeg har fått min verdighet tilbake og mitt ekteskap fungerer bedre om natten, sier Stefan.

Fire av fem
Undersøkelser viser at fire av fem menn over 60 år har grader av godartet forstørret prostata. Kun tre av fem har snakket med legen sin om det.

Syv av 10 vet ikke en gang hvilken funksjon prostatakjertelen deres har, så her er litt folkeopplysning: Når prostata begynner å vokse, klemmer den av for urinrøret og skaper problemer for vannlatingen. Svak urinstråle, hyppig vannlatingsbehov, en følelse av at man ikke får tømt blæren skikkelig og etterdrypp er vanlige symptomer.

Det er også mye du selv kan gjøre for å best mulig ta var på prostataen din. Forekomsten av prostatakreft er syv ganger så stor i Norge som i Japan. Den store forskjellen skylles blant annet flere livsstilsfaktorer som disponerer for utvikling av prostatakreft. Kostholdsfaktorer som disponerer for prostatakreft er kolesterol rik mat og mye animalsk fett. Kosthold rikt på grønnsaker og soyaprotein kan forebygge prostataplager.

Regelmessig mosjon virker også forebyggende, det gjør også et daglig stort inntak av vann (gjerne 1 - 2 liter rent vann daglig). Prostata er veldig ømfintlig for avkjøling, fryser du på bena forverres plagene med vannlating. Unngå å fryse på bena og på baken. Stress gir også hyppigere vannlating og mer plager.

Av andre naturmidler er det flere som inneholder dvergpalme og gresskarfrø som har dokumentert positiv effekt ved godartet prostataforstørrelse hos menn. Disse preparatene gir vanligvis en gradvis effekt som kommer i løpet av de første tre månedene.

Te av nesle og kjerringrokk har også en gunstig virkning på godartede prostataproblemer.

Mozon.no, 03.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer