Pollen kan gi matallergi

Har du pollenallergi? Da bør du være obs på disse matvarene.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pollensesongen er over oss, og for de som lider av allergi, er våren allerede en utfordrende tid. Mange pollenallergikere kan imidlertid også reagere på en rekke matvarer.

Ifølge professor Martinus Løvik ved Folkehelseinstituttet er pollenallergikere mer utsatt for matallergi enn andre.

Les også: Pollenmonsteret er her

Vanlig fenomen

- Stoffene som fremkaller allergi, er proteiner. De som finnes i pollen, er beslektet med proteinene i frukt og grønnsaker, og immunforsvaret klarer ikke å skille disse fra hverandre. Dette kan føre til en såkalt kryssreaksjon hvor pollenallergikere reagerer allergisk på noe de aldri har spist før, sier han til DinSide Helse.

Kryssreaksjon skal ifølge professoren være et svært vanlig fenomen i Norge. Minst én av fem nordmenn er pollenallergikere, og en stor andel av disse kan oppleve en reaksjon på mat.

- De vanligste symptomene oppstår i form av nummenhet og kløe i munn og hals. I noen tilfeller kan man begynne å hovne opp, og da bør man oppsøke lege, forklarer Løvik.

Barn helt ned i fire-femårsalderen kan bli rammet av kryssallergi på grunn av pollen, men det opptrer hyppigere hos barn i skolealder og blant voksne. Selv om bjørkepollensesongen nå snart er over, understreker Løvik at det er grunn til å ta forholdsregler hele sommeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer