Pollen utløser matallergi

Er du allergisk mot pollen? Da kan du også oppleve ubehag når du spiser mat. Dette bør du passe deg for.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets bjørkepollensesong er i gang, og ekspertene spår at vi vil få en av de kraftigste pollenspredningene på lang tid. Får du rennende nese og øyne av pollen, er det også sannsynlig at du reagerer på ulike matvarer. Såkalt kryssallergi er nemlig svært vanlig.

- Nesten 80 prosent av de som er allergisk mot bjørkepollen, vil også reagere på rå frukt og grønnsaker. De vil begynne å klø i munnen og eventuelt få hevelser rundt munnen, forklarer Ragnhild Halvorsen ved Voksentoppen Barneklinikken Rikshospitalet.

Har du høy utdanning? Da kan du være mer utsatt for allergi:

- Prøv deg framAllergieksperten understreker imidlertid at ubehaget går over relativt raskt og at det som regel ikke er farlig.

- Det er kjempeviktig at pollenallergikere ikke holder seg borte fra frukt og grønnsaker bare for sikkerhets skyld. Og det er viktig å huske at man ikke vil reagere når grønnsakene er kokt, sier hun.

Ellen Namork ved Matallergiregisteret anbefaler pollenallergikere til å prøve seg fram. En liten bit vil sjelden gjøre skade.

- Det er veldig individuelt hvordan man reagerer. Noen reagerer på både frukt og grønnsaker, andre bare på enkelte grønnsaker mens enkelte tåler det meste, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer